Annons

Annons

Annons

Annons

Fakta: Snöleopard

Annons

Snöleoparden (Panthera uncia) är ett av de största kattdjuren och tillhör samma släkte som tiger, lejon, leopard och jaguar. Att döma av flera DNA-studier är den närmast släkt med tigern.

Den har en relativt begränsad utbredning och finns bara i bergsmassiven i Centralasien där den lever av olika arter av vilda får och getter.

Försiktiga uppskattningar av Snow Leopard Trust antyder att den totala stammen omfattar 4 000–9 000 individer, fördelade på följande länder:

Ryssland100

Mongoliet500–1 000

Kina2 000–5 000

Kazakstan180–200

Kirgizistan150–500

Uzbekistan20–50

Tadzjikistan180–220

Afghanistan100–200

Pakistan 200–420

Indien200–600

Nepal300–500

Bhutan100–200)

(TT)

Annons

Annons

Till toppen av sidan