Annons

Annons

Annons

Annons

Samlarnas dyrgripar – var dåtiden misstag

Dåtidens misstag är dagens dyrgripar. Åtminstone när det gäller gamla sportfiskeprylar. En flugfiskerulle från 1930-talet, som då var en katastrof och inte sålde, kostar i dag 150 000 kronor.
– Det är sådana udda grejor som jag vill ha; för mig är det kuriosa som gäller, säger Hans-Erik i Sundsvall som samlat gamla sportfiskeantikviteter i 20 år.

Ett målat, svenskt Leidesdorff-drag från 1870 eller tidigare. Draget fanns i en skrotlåda från Hammarstrand innan det hamnade i Hans-Eriks samling.

Annons

Han har skapat en egen värld där han gärna stannar till. Den består av trä, mässing, ebonit, olika metaller – och en massa krokar.

– Titta på det här draget, vilken jobb man har lagt ner på alla detaljer och vilken precision. Jag tycker att de svenska dragen slår ut det mesta. Och så var det också guldsmeder som gjorde dem, säger Hans-Erik och pekar på ett av tittskåpen på väggen som innehåller 1800-talsdrag.

I villan har han ett riktigt ”pojkrum”. På väggarna hänger tavlor med gamla drag bakom glas, flugor bundna före 1920-talet och tittskåp med träspön, rullar och flugaskar i ett snyggt arrangemang. Dessutom finns det vackra träskåp fyllda med fiskerullar och böcker.

– Jag är inne i bokskåpen minst en gång i veckan. Jag tycker om att vara här i rummet. Alla fiskedragen är så oerhört dekorativa, tycker Hans-Erik.

Annons

Annons

En huggkrok från engelska Hardy är ett av de senare fynden.

– Jag tycker om patinan på den här laxkroken. Den fanns med i Hardys katalog 1896. Den innehåller också en inbyggd våg som man kan fälla ut, säger han och visar.

Den är tung och precisionen är exakt när man drar ut den långa kroken. Det är svårt att tro att den är över 100 år gammal.

Det är inte samma tempo i samlandet som när Hans-Erik startade för 20 år sedan, när han gick med i samlarklubben Rullen. Då annonserade han i tidningen varje vecka. I dag gör han det kanske en gång i månaden.

– Men jag hänger med. Jag kollar på internet efter annonser, men jag köper från andra samlare. Eller rättare sagt så byter jag grejer. Det går inte att köpa de här dyrgriparna. När jag söker saker så söker jag dubbletter som jag sedan kan byta bort, säger Hans-Erik.

Internet är på gott och ont för samlare. Nu vet många fler vad som finns så det är svårt att göra fynd, men samtidigt är priserna mer marknadsmässiga i dag.

– Den enda samlardrift jag har i dag är att hitta något kuriosa som är riktigt udda. Hittar jag någonting som jag inte har sett eller inte har i mina ägor, då vet jag att det är unikt, säger Hans-Erik.

– Därför är det roligast att samla på 1800-talsdrag för de finns inte alltid med i kataloger. Annat är det med fiskerullar, de är kända, säger han och pekar på ett tittskåp på väggen.

Där finns några så kallade pärlemofiskar.

– De är riktigt svåra att hitta i fint skick för de är gjorda av så sprött material. Jag har bland annat två Leidensdorff från Göteborg. Då vet jag att de är gjorda före 1870, sedan flyttade företaget till Stockholm, säger han och tar upp en katalog från det årtalet.

Annons

Där finns åtskilliga drag i den som han har på väggarna.

I en gammal sekretär står massvis med unika fiskerullar; bland annat en Coxon Aerial flugfiskerulle i trä från förrförra sekelskiftet. Den gjordes av en gubbe som hette Allcock, först i bakelit och sedan i trä fram till 1929. Där står också en engelsk Bond-flugrulle i mässing från slutet av 1700-talet. Den enda i Sverige. Några amerikanska Edward vom Hofe-flugrullar med ebonitgavlar (gummiblandning) från 1870–1880-talet finns också i samlingen.

Annons

Engelska Hardy finns representerat. Flygrullen Hardy Perfect från 1893, världens bästa flugfiskerulle enligt engelsmännen, är en dröm för en samlare. Men Hans-Erik har ännu en dröm.

– Hardys öringsrulle Barton tillverkades bara i 100 exemplar. Det vore inte fel att hitta en av en slump i Sverige, för jag vet att den såldes här. Det är det som gör att jag har drivkraften att jaga och leta, menar han.

På en auktion i London gick en sådan flugrulle för 50 000 kronor.

En annan av rullarna gick för 152 000 kronor. Den var en katastrofsatsning när den tillverkades. Hardy lät Edward vom Hofe i New York göra en mindre serie flugrullar i fyra olika storlekar. De är identiska med vom Hofes Cascapedia-modeller. Men de amerikanska rullarna var en felsatsning. De var för dyra, och ingen engelsman vill ha en amerikansk rulle.

Visst kan han drömma om de rullarna. Ett tag var han lite besatt av dem.

– För tio år sedan kunde jag komma över en för 50 000 kronor. Men jag avstod. Det var för dyrt. I dag är den värd 150 000 kronor, säger Hans-Erik.

Men i dag är det fiskedragen som gäller. För någon vecka sedan fick han tag på ett stort svenskt Lundgrens-drag från slutet av 1800-talet.

Annons

– Visst är dragen från England fina men jag tycker de svenska är bäst av dem som gjordes då. Storleken har betydelse. Det var bara i Sverige man gjorde stora drag – 17 centimeter långa, säger Hans- Erik.

Ett litet målat drag från svenska Leidesdorff, från tiden före 1870, kom han över ur en skrot–låda som kom från Hammarstrand. En annan höjdare är en handmålad mässingsgädda från 1900. Det är det enda exemplaret i Sverige med tillverkarnamnet instämplat.

Han tar ner ett annat gäddrag med utmärkt presion – trots sina 130 år. Det gjordes av guldsmeden Häggman i Stockholm. Dragen var dyra men det fanns köpare och var ett bra komplement till smyckesarbetena.

Bland de dekorativa och udda kuriosasakerna plockar Hans-Erik fram en litografi från AB Urfabriken i Svängsta. När ABU-chefen Göte Borgström marknadsförde sportfiske 1951 gjorde han ett färgtryck med den kända slogan: ”De tyngsta och längsta med grejor från Svängsta”. Det visade sig att Bror Svensson, som var tryckare i Stockholm, hade behållit provtrycken. Dessa fick Hans-Erik tag på i Östavall hos tryckarens fru Alice.

Annons

– Det var mitt i prick, perfekt till min samling. Jag gillar saker som har en historia. Det ger en nostalgikick. Och det är det jag samlar på, menar Hans-Erik.

Så är det också med Sverige dyraste rulle, en svart Ambassadeur 5000, som finns i hans samling. När rullen skulle ut på marknaden i början av 1950-talet visste inte Abuchefen Göte Borgström om den skulle vara svart eller röd. Han tog med ett antal rullar i både svart och rött och frågade handlarna vid en mässa. De sa svart, men Göte tyckte röd - så då blev den röd. Därför är den svarta sällsynt och är värd kring 50 000 kronor.

Annons

Det är många som samlar gamla sportfiskeprylar i dag. Och det finns så många olika inriktningar på samlandet.

En del samlar på rullar, en del på drag. En del vill ha en komplett samling av ett speciellt drag – alla färger och vikter – och en del vill bara ha rullar av ett speciellt märke eller från vissa tidsperioder. Hälften av alla samlare köper och säljer för att tjäna pengar. Det gör inte Hans-Erik.

Han har sin nisch med udda sportfiskekuriosa som är från 1950-talet eller äldre. Och visst ger hans detektivarbete utdelning ibland.

– Då är det julafton. Jag köper inte någonting om jag måste betala marknadspris. Jag vill fynda, säger han.

: Hans-Erik vill vara lite anonym på grund av stölder hos samlare, därför skriver vi inte ut hans efternamn.

Några svenska så kallade pärlemofiskar från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. De är svåra att få tag på för materialet är så sprött att de ofta gick sönder.

Hans-Erik med 1870 års dragkatalogblad från svenska Leidensdorff. Han har flera av dragen i sin samling.

Det gäller att ha bra litteratur och gamla kataloger för att kunna avgöra hur gammal en fiskepryl är – och om den är unik och värdefull.

Annons

Ett handgjort gäddrag i mässing från omkring 1900. Det är det enda kända exemplaret som är märkt med den svenska tillverkaren Leidesdorffs namn.

En Coxon Aerial-flugrulle gjord av Mr Allcock utanför London vid 1900-talets början.

Annons

– Titta vilket fantastiska arbeten. De svenska dragtillverkarna, som var guldsmeder, på 1800-talet var bäst, tycker samlaren Hans-Erik.

"De tyngsta och längsta med grejor från Svängsta" var en slogan som det svenska sportfiskeföretaget körde med start 1951. Hans-Erik har via tryckarens fru kommit över originalprovtryck på reklamaffischen.

En av de Edward vom Hofe-rullarna i serien Cascapedia. Den här är gjord någon gång 1879–1893 och är värd 15 000–20 000 kronor.

En svart Ambassadeur 5000 är ovanlig. När rullen skulle ut på marknaden visste inte Abus Göte Borgström om den skulle vara svart eller röd. Han tog med ett antal rullar i både svart och rött och frågade handlarna. De sa svart, men Göte tyckte röd - så då blev den röd.

Den här öppna Abu-haspelrullen, från 70-talet, hör egentligen inte hemma i samlingen. Men den är unik. Den tillverkades bara i tre exemplar. Den gjordes av Abus ägare för att han också skulle kunna spinnfiska med sitt flugspö under fjällresorna. Men någon serietillverkning blev det inte


Lasse Hallberg

lasse.hallberg@st.nu

Till toppen av sidan