Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Smink för tonåringen

Skippa skarpt svart och mörkt tantpuder.
”Less is more” när tonåringen ska lära sig bemästra mascaror och läppglans.
– Det är inte bara av ondo att bry sig om sitt utseende, men det får inte bli någon hysteri, säger Jessica Moser, ägare till Pashion i Sundsvall.

I gränslandet mellan barndom och tonår kommer lockelsen. Läckra läppglans och mascaror hamnar på önskelistan i stället för dockor och pussel.

Men hur mycket ögonskugga ska 13-åringen ha?

I vilka färger?

Och hur lägger man egentligen en foundation på en ung kind? Make up-artisten Jessica Moser i Sundsvall vet.

– Överdosera inte, är hennes tips till både föräldrar och tonåringar som befinner sig i mitt i sminkdebatten.

Hennes egen dotter Paulina är 13 år och började sminka sig när hon gick i sexan. Foundation och mascara räcker för henne än så länge.

– Om man har en tonårsdotter som vill börja sminka sig tycker jag att det kan vara en bra idé att lägga en krona på att hon får lära sig hos en expert, innan det blir fel, säger Jessica Moser.

Annons

Hon minns sina egna snedsteg i sminkväskan. Som det tjocka Niveakladdet på läpparna. Eller den alldeles för mörka läppkonturen.

Annons

– Nu gör många tjejer misstaget att använda foundation i en alldeles för mörk ton, eftersom de tror att man ska bli brun av den. Men en foundation ska bara jämna till – välj en i hudens egen nyans. Den ska egentligen inte synas när du har lagt på den, då är det rätt nyans, tipsar Jessica.

Om det blir strid om det signalröda läppstiftets vara eller icke vara i flickrummet är det vuxenvärlden som ska få sista ordet, tycker hon.

– Kan man inte enas tycker jag att man som ung tjej får lita på vad omgivningen tycker ser bra ut – och med omgivningen menar jag mammor och systrar. Man får försöka ta till sig vad de säger.

Det har blivit dags för Mathilda Ahlenius, 13, att ta plats vid sminkbordet på Pashion. Jessica lägger en ”festmake” i milda, gröna toner.

– Hon har så fin hy, så jag lägger bara en lätt grund. Däremot kan man använda lite solpuder till fest. Men då ska man lägga pudret där solen normalt tar så att man får den här solkyssta känslan. Det gäller att inte överdriva, säger Jessica.

Att slå till på lite glittrig eyeliner inför Polarlördag är en sak, att inte våga gå till skolan utan mascara en helt annan.

Frågan om var gränsen mellan excesser och lagom skönhetsintresse går för en 13-åring har dock inget enkelt svar, menar Jessica.

– Allt beror ju på vad man har för egna värderingar. Men det får inte bli för mycket. Det är inte bara av ondo att bry sig om sitt utseende – men det får inte bli någon hysteri, säger hon.

– Jag skulle till exempel aldrig acceptera att Paulina valde att sminka sig i stället för att äta frukost om hon försovit sig. Smink och utseende får inte vara det viktigaste.

Annons

Annons

Fakta

Jessicas sminktips till nybörjaren:

• En ung tjej behöver inte använda foundation. Men om du ändå vill lägga en bas, välj en foundation i samma nyans som din egen hud – den ska jämna till, inte göra huden mörkare.

• För bleka läppar – använd inte foundation utan hellre glans eller läppstift. Foundation på läpparna torkar ut.

• Om du vill använda puder – skapa en fin, solkysst effekt genom att applicera pudret lätt på de ställen i ansiktet där solen normalt tar: över näsan, kinderna och lite på hakan.

• Måla inte ögonbrynen med kajalpenna, det är svårt att få till den rätta formen. Använd hellre en skugga till brynen.

• Brunt är snällare än svart när det gäller kajal och mascara.

• Ögonfransböjaren är knepet när du vill få till fina ögonfransar med volym. Lägg på lagom med mascara och använd kam efteråt för att få bort eventuella klumpar. För extra effekt – använd en primermascara först i stället för att lägga på flera lager.

• Pudra lagom – för många lager puder ger ofta en ”kakig” effekt. Använd ett transparent puder eller badda med blotting tissues” om du tycker att du blir blank i ansiktet.

• Lägg ögonskugga i stället för kajal som eyeliner – det ger ett mjukare intryck.

• Den viktigaste produkten i sminkväskan är en bra rengöring snarare än en dyr mascara.

Gör rätt med rouge. När man ska lägga puder eller rouge gäller det att vara försiktig och inte överdosera. ”Dutta av borsten i handflatan först så får du bort överflödet – dessutom blir det lättare att lägga på”, säger Jessica Moser.

Annons

Gör rätt med rouge. När man ska lägga puder eller rouge gäller det att vara försiktig och inte överdosera. ”Dutta av borsten i handflatan först så får du bort överflödet – dessutom blir det lättare att lägga på”, säger Jessica Moser.

Annons

Skönt grönt. Jessica använder två ögonskuggor till Mathildas sminkning – en skogsgrön både på ögonlocket och längs den undre fransraden, i stället för kajal. Därefter lägger hon en skugga i ljust grön ton mot ögonbrynet, som en highlighter. Hon avslutar med en glittrig, flytande eyeliner.

Smaksak. Nuförtiden är det trendigt bland unga tjejer att ha bleka läppar – många gör misstaget att använda foundation på läpparna, vilket torkar ut. Jessica Moser lägger ett blekrosa läppglans på Mathilda i stället.

Vardagsfin. Paulina Knutsson, 13, har fått en lätt, vardagsfin make up. Färgerna går i brunt för att inte ge ett för hårt intryck. Foto: Therése Ny

Vill ha volym. Brun mascara är snyggt på unga tjejer – och passar dessutom alla, oavsett ögonfärg. ”Använd en ögonfransböjare så får du volym utan att behöva jobba så mycket med mascaran. Använd gärna en franskam efteråt, så slipper du klumpar”, tipsar Jessica Moser.Färdig för fest. Inför ett disco eller en fest kan man slå till på lite extra glitter, glans och rouge – men överdosera inte. Mathilda Ahlenius, 13, har fått en lite kraftigare ögonmake som går i gröna toner.


Patricia Svensson

patricia.svensson@dagbladet.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan