Annons

Annons

Annons

Glasklar känsla av Maria Zidén

Stöde form:
Maria Zidén glas- och silverkonst
fram till 28 april

Glas kan vara så mycket mer än någonting genomskinligt – och glasklart. Det visar Maria Zidén från Ånge som uttrycker sig med glasfusing och silver. Tekniken att smälta samman glas har använts i flera tusen år, för att göra enkla skålar och muggar. Formen blev lite slumpmässig.

De verk som ställs ut i Stöde är motsatsen. Glastavlorna och tallrikarna visar prov på både hantverksskicklighet och motivrikedom.

Både de olika glasskikten och silverinläggningarna ger tavlorna ett djup - en tredimensionell känsla. Kontrasten mellan glasets lena yta och silvrets ruffighet skapar en vibrerande kontrast, som ger nerv åt verken.

I "Jag, ett Lejon" tittar djuret ut ur den blågröna bakgrunden, eller rättare sagt hoppar fram mot betraktaren. Här kan man se lejonets dubbla natur – ett vackert kattdjur som samtidigt är en levande dödsmaskin.

Annons

Annons

Livets stora gåta finns i "Livspussel". En obestämd figur, med pusselbitar till ögon, som funderar över vad som väntar. Det känns som om solen, eller månen, och skogen representerar det bestående – medan människan har så många svåra vägval framför sig.

"Vingar för pengarna" sätter människan i centrum. En figur med utslagna vingar och armarna brett i sär är på väg att lyfta mot den blågröna himlen – och visar på möjligheterna i livet.

Både "Vinterlöv" och "Höstlöv" med krispiga silverlöv, där man nästan känner hur de darrar i vinden, och härliga, djupa bakgrundsfärger är dekorativa.

"Tudelat" kräver lite mer eftertanke. På den svarta ytan finns fragment av två ansikten i silver och en guldfärgad platta där det står "Två ting är nära men når ej varandra ..."

I "Molly in space" sitter ett barn, eller kvinna, på silvergunga i en regnbågsskimrande bubbla – långt ute i rymden. Jorden syns långt där nere. Är det trygghet i bubblan eller isolerad ensamhet? Eller någon som lämnat jordelivet? Här har betraktaren något att fundera på.

Tre glastallrika finns också med på utställningen. "Min värld" är mycket vacker med sina nästan genomskinliga orangea gränser mellan olika konturmålade kvinnoansikten, som lever i en grönblå tillvaro.

"Fängsla(n)de Hjärtan" är en kollektion hjärtformade glashalsband med silverinlägg, som hänger i ramar. Maria Zidén fick inspiration till dessa under en resa i Brasilien. Hon mötte över- och underklass, fattiga och rika. Det fanns inget mittemellan. Samtidigt som varje hus var omgärdat av taggtråd var människorna både gästfria och kärleksfulla. Det är den kontrasten, mellan hårt och mjukt, som hon vill uttrycka.

Annons

Annons

"Min värld" visar en färgrik rymd med klara gränser mellan olika personer.

"Fängsla(n)de Hjärtan" är en kollektion hjärtformade glashalsband med silverinlägg.

Maria Zidén, glas- och silverkonstnär från Ånge, jobbar med glasfusing och silver – som tillsammans blir mycket dekorativt.

"Vingar för pengarna" sätter människan i centrum.

Inte bara något fint att titta på. I "Tudelat" finns möjlighet för funderingar och eftertanke.

Kombinationen glas och silver ger en tredimensionell känsla, där glasets mjukhet och silvrets ruffighet skapar sköna kontraster. Som här i "Jag, ett Lejon".


Lasse Hallberg

lasse.hallberg@st.nu

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan