Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Årstiden är avgörande för lyckad beskärning

Att beskära eller inte beskära? Det är inte frågan för en trädgårdsägare. Den är i stället hur och när? Beskär man vid fel tidpunkt kan man förlora såväl blommor som frukt.

Annons

När trädgården sover sött i sin vintervila har trädgårdsmästarna som minst att göra. Därför passar många på att beskära träd och buskar på vårvintern. Men det är inte alltid rätt tidpunkt.

– Det är gammal tradition att beskära på vårvintern, men det är inte allt som ska beskäras då. Skär man ett kraftigt växande äppelträd då, för att hämma tillväxten, får det motsatt effekt, säger Harald Kratschmer, arborist som utbildar trädgårdsmästare i beskärningsteknik.

I stället är det föryngringsbeskärning man gör tidigt på vårvintern. Buskar som blivit gamla och risiga, och gamla trötta fruktträd, fräschas bäst upp genom tidig beskärning. Tar man bort de äldsta och risigaste grenarna långt ned på en blommande buske och låter de yngre vara kvar blir busken genast flera år yngre.

Annons

Även äldre träd får ny kraft, blir yngre och växer bättre av tidig beskärning. Piggare äppelträd väntar man med till sent på sommaren eller i början av hösten.

Annons

– Äppelträd som skjuter kraftiga, kvastliknande skott rakt upp i luften bör man inte beskära på vårvintern. Dem väntar man i stället med till i slutet av sommaren.

Även så kallade blödare, alltså växter som förlorar mycket växtsaft ur snitten när de beskärs, bör beskäras sent på sommaren. När de har sitt lövverk kvar som avdunstar vatten blöder de mindre. Beskär man ett blödande träd, till exempel en lönn, på vårvintern kan det bli väldigt försvagat. Skär man dessutom kraftigt kan trädet till och med dö. En annan tumregel är nämligen att aldrig skära av för kraftiga grenar. Då får växten svårt att läka såret från beskärningen.

Växtbeskärning är ganska knepigt och det finns många undantag som bekräftar regeln. Här följer därför en liten lathund över när man bör beskära några av våra vanligaste växter.

Anna Lefvert/TT Spektra

sondag@st.nu

Fakta/Liten lathund för beskärning

+ Vårvintern

Beskär alla gamla fruktträd med dålig tillväxt. Nu beskär du för att föryngra dina växter och få dem att växa bättre. Däremot är det inte läge att skära äppelträd med stark tillväxt och mycket skott.

Skär också blommande buskar som blommar på årsskotten och ska föryngras, till exempel schersmin, buddleja och rosenspirea.

+ Vår/försommar

När björkarna har löv stora som musöron är det dags att beskära rosorna. Nu kan du se var nya skott kommer vilket gör det lättare att forma buskarna. Skär också tidigt blommande buskar, som vitblommande spirea och forsythia, direkt efter att de blommat.

Stenfrukter (till exempel plommon, körsbär och persika) kan alla beskäras nu.

Annons

Annons

+ Kring midsommar

Veckan före midsommar är det lämpligt att klippa buxbomshäckar och formklippta klot och figurer. Även andra häckväxter och städsegröna växter som granhäckar ska beskäras sedan de nya skotten tittat fram.

+ JAS, juli, augusti, september

Under sensommaren kan du beskära nästan allt. Begreppet JAS är väletablerat, men nya rön säger att det sällan är särskilt bra att beskära redan i juli. I slutet av sommaren och under den tidiga hösten är bättre. Under sensommaren kan du också skära alla blödande träd som lönn, björk, kastanj, magnolia, sammetshortensia, kameleontbuske, näsduksträd och avenbok.

Beskär också kraftigt växande äppelträd, innan lövfällningen.

+ Höst

Vinrankor beskärs mellan augusti och december.

Bildtext 1-3: Trädgårdsingenjören Karin Thoor beskär ett äppelträd tidigt på hösten. Lite besvärligare är det eftersom alla löv - och frukter - sitter kvar. Men ett äppelträd som växer kraftigt och får många skott skjuter bara ännu fler skott om det skärs på vårvintern.

Foto: Anna Lefvert

Bildtext 4: Plommon tillhör de så kallade stenfrukterna.

Foto: Anna Lefvert

Bildtext 5: Sekatören är bra att ha till hands. Se till att den är ordentligt vass och skär skarpt, det mår växterna bäst av.

Foto: Anna Lefvert

Bildtext 6: När björkarnas löv är som musöron är det dags att beskära rosorna. Då ser man också var nya knoppar sitter och kan forma busken som man vill.

Foto: Anna Lefvert

Bildtext 7: Äppelträd kan beskäras antingen på vårvintern, medan de ännu är i vila, eller på sensommaren, innan lövfällningen. Om du har problem med kraftiga, kvastliknande skott är det sensommaren som gäller.

Annons

Foto: Anna Lefvert

//bilder:5

4

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy