Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Mats Odell 62 år

För 62 år sedan, 1947, föddes den kristdemokratiske politikern samt kommun- och finansmarknadsministern Mats Odell i Värnamo. Han efterträdde 1973 Alf Svensson som ordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet och blev ledamot i partistyrelsen 1988. 1991 kom han in i riksdagen och blev samma år kommunikationsminister i moderaten Carl Bildts borgerliga regering. När borgerligheten förlorade valet 1994 blev Odell kristdemokraternas ekonomiska talesman. Det kvalificerade honom till att bli kollega med moderaten Anders Borg i finansdepartementet, när den borgerliga koalitionsregeringen tillträdde efter valet 2006.

Annons

Annons

Namn vi minns

För 89 år sedan, 1920, föddes kavalleristen och sportkommentatorn Anders Gernandt i Råneå, fadern var skåning, modern tyska. Anders Gernandt gjorde karriär inom det militära, blev officer och ryttmästare vid kavalleriet 1952. Hans sinne för hästar gjorde att han red som dressyrryttare för Sverige i två olympiader, både 1956 och 1960. Året efter började han kommentera ridsport i tv och blev tävlingsrytteriets eget speakergeni med sina rullande "r". Med en oefterhärmlig elegans kunde han säga "ekipasch". Efter att han pensionerats från SVT kommenterade han hästsport i satellitkanalerna. Anders Gernandt avled hösten 2000, men hann kommentera sin gren från OS i Sydney tidigare på hösten.

Bildtext: I dag är det 89 år sedan som OS-ryttaren och sportkommentatorn Anders Gernandt föddes i Råneå. Han avled hösten 2000, 80 år gammal.

Foto: Jan Collsiöö/Scanpix

//bilder:1

4

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy