Annons

Annons

Annons

Till minne av Ingrid Ridderstråle-Jonsson

Ingrid Ridderstråle-Jonsson, Ånge, har avlidit.

Ingrid föddes i Hudiksvall 1932, dotter till Ingegerd och Erland Ridderstråle och lillasyster till Sten. Makarna befann sig i Kanada när Ingrid skulle födas och Ingegerd åkte då hem till Hudiksvall. Mor och dotter återvände sedan för en tid till Kanada. Familjen mellanlandade hemma i Sverige för att något år senare vistas i dåvarande Persien. Anledningen till utlandsvistelserna var faderns arbete som ingenjör.

Vid tiden för Ingrids skolstart bosatte sig familjen i Östersund. Ingrid gick Flickskolan och Högre allmänna läroverket innan studier tog vid i Uppsala. Under sin skoltid var hon en framgångsrik simmerska i Östersunds simsällskap med flertalet DM-plaketter i samlingen. 1955 började hon sina universitetsstudier i Uppsala i ämnena zoologi, botanik och geografi.

Annons

Ingrid dansade i Philochoros folkdansgille där hon även träffade sin blivande make Sture Ericson. De gifte sig i Uppsala 1960. Sina första tjänster som lärare fick paret i Bollnäs året efter. Här föddes parets dotter Maria 1963. Fem år senare flyttade familjen till Östersund där arbete på John Ericssonskolan tog vid. Flytten till Östersund gjorde också att Ingrid kom närmare sitt sommarhem Feriebo i Genvalla. Där hade hon varit ända från barnsben som lagårdstös och dit återkom hon hela livet. I Östersund tog familjen upp intresset för folkdans igen i Heimbygdas folkdanslag.

Annons

På 70-talet förändrades skolan och Ingrid gjorde därför en komplettering i Uppsala under en termin. Hon kunde sedan fortsätta att undervisa inom sina intresseområden.

I mitten av 70-talet gick Ingrid och Sture skilda vägar och i samband med detta flyttade Ingrid till Ånge och fick tjänst på Bobergsskolan. I tjänsten träffade hon sin Pär Jonsson, "Tecknar-Pelle". De blev efter en tid ett par, gifte sig och flyttade till Borgsjöbyn. Alla möjliga uttryck av kreativitet utvecklades i hemmet. Kännetecknande var att de valde att bygga ateljén innan boningshuset tog form. Ingrids intresse för heminredning och hennes kunnande i alla former av handarbete skapade det vackra hemmet. I den trädgård som växte fram fick också Pärs skulpturer sin plats.

En tids skola på Handarbetets vänner i Stockholm gav Ingrid mer kunskap och inspiration att utveckla sin talang för handarbetets konst och i synnerhet vävning.

Annons

Till hemmet kom i slutet av 80-talet parets fosterdotter Viveka. Naturen kring Borgsjö blev viktig för både Ingrid och Pär. Deras gemensamma intresse för fiske växte med tillgången på fiskevatten. Strax efter att Pär blev sjuk år 2000 flyttade paret in till Spångbrogården i Ånge där de bodde tills Pär gick bort 2004. Ingrid hade kvar sitt hem på Spångbro även efter Pärs bortgång och hon fick efter en tids sjukdom under god omvårdnad somna in i sitt hem den 20:e juli.

Ingrid sörjs närmast av Maria och Viveka med familjer samt övrig släkt och vänner.

Dottern Maria

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan