Annons

Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Kvicksilver i vaccin mot influensa

Det nya influensavaccinet innehåller ett kvicksilverhaltigt konserveringsmedel.

Innehållet har blivit ett diskussionsämne i forum på nätet och på tidningarnas insändarsidor där somliga kritiker varnar för att kvicksilvret kan orsaka autism hos barn.

Men varningen avfärdas av Läkemedelsverket.

– I Europa och inom WHO har man tittat på all data som finns kring det här och man har inte kunnat konstatera något samband mellan den här kvicksilversföreningen och något sjukdomstillstånd, säger Lotta Bergqvist, klinisk utredare på Läkemedelsverket.

Sedan den 1 juni 2009 råder förbud i Sverige mot kvicksilver och varor som innehåller kvicksilver. Läkemedel är ett av få undantag. Det gäller bland annat vaccinet mot den nya influensan, som innehåller det kvicksilverhaltiga konserveringsmedlet tiomersal.

– Eftersom det är en flerdosförpackning behövs ett konserveringsmedel. Man sticker i nålen och drar ut vaccinet. Om vaccinet sedan blir stående över natten så finns det en viss liten risk för att man kontaminerar med bakterier, säger Lotta Bergqvist.

Annons

Annons

Idag finns inget vaccin med tiomersal på den svenska marknaden eftersom ämnet i sällsynta fall kan leda till överkänslighetsreaktioner. Kvicksilver är också ett miljöproblem i samhället i stort och därför finns intresse av att fasa ut all hantering av metallen.

Detta bidrar också till att den europeiska läkemedelsmyndigheten uppmanar tillverkarna att söka alternativ till tiomersal i då det är möjligt.

Amalgamskadefonden gör en annan bedömning. De bildar opinion mot användning av kvicksilveramalgam inom tandvården och avråder nu även gravida och barn från att ta det nya vaccinet, som de hävdar kan ge hjärnskador och även orsaka autism hos barn.

Debatten hade kunnat undvikas om Socialstyrelsen upphandlat ett vaccin förpackat i engångsdoser istället. Då hade Sverige sluppit tiomersal i vaccinet. Men Anders Tegnell, chef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet, konstaterar att detta inte ens hade varit möjligt i teorin. Sverige har beställt sammanlagt 18 miljoner doser.

– Engångsdoser skulle inte gå. Det finns inte en förpackningskapacitet i världen som klarar det, säger han.

Fakta

FAKTA/ Fyra godkända prototypvacciner

Tiomersal är en kvicksilverförening som används som konserveringsmedel i vissa läkemedel.

Tiomersal innehåller 50 procent kvicksilver och halten tiomersal i varje dos vaccin mot den nya influensan A(H1N1) som ska användas i Sverige, Pandemrix, innehåller 5 mikrogram tiomersal.

Sammanlagt finns fyra olika prototypvacciner godkända i EU som vaccin mot A(H1N1) varav två säljs som flergångsdoser och innehåller tiomersal.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten har bedömt datt tiomersal i de små doser som finns i läkemedel inte medför risk för andra biverkningar än överkänslighetsreaktioner.

Vaccinet mot den nya influensan är ännu inte godkänt av EU men beräknas finnas tillgängligt för vuxna och barn i slutet av september.

Äggallergiker bör inte ta Pandemrix eftersom vaccinet tillverkas av ägg.

Källa: Läkemedelsverket och Socialstyrelsen


Fredrik Nilsson

fredrik.nilsson@st.nu

Annons

Annons

Till toppen av sidan