Annons

Annons

Annons

Annons

Det hände då 21 oktober

För 40 år sedan, 1969, avled den amerikanske författaren Jack Kerouac, endast 47 år gammal. Han hade tio år tidigare slagit igenom med sin generationsroman På drift som handlade om ett oplanerat och stormigt resande i USA på luffarvis. Boken blev mycket omdiskuterad för sitt ifrågasättande av den amerikanska medelklassens konventionella regler. Den betecknades som en ung protest och ansågs av många som en förelöpare till den lössläppta hippiekulturen som växte fram under 1960-talet. Kerouac fick flera efterföljare, bland andra den svenske författaren och rocksångaren Ulf Lundell. Lundells debutroman Jack kom nästan 20 år senare och benämndes av vissa som det svenska 1970-talets generationsroman. Liksom amerikanerna på 1950-talet förfasades många över skildringen av dagdrivarlivet som präglades av haschromantik och sexuell frigörelse, men även av politiskt uppvaknande.

Annons

Annons

För 40 år sedan, 1969, blev socialdemokraten Willy Brandt Västtysklands förbundskansler. Det var första gången som socialdemokraterna kunde bilda regering i Västtyskland. Det var dock inte med så stor marginal. Med endast två rösters övervikt i förbundsdagen kunde Brandt väljas till regeringschef i en koalitionsregering med det liberala fridemokratiska partiet.

För 60 år sedan, 1949, tillträdde socialdemokraten Per-Edvin Sköld motvilligt som finansminister. Statsministern Tage Erlander övertalade Sköld i en hast, då den relativt nytillträdde David Hall avgått efter att ha anklagats för ministerstyre. Hall ansågs ha utnyttjat sin ställning som minister sedan han försökt förmå partikamraten och ordföranden i Västmanlands läns landsting att avgå. Det fanns misstankar om att ordföranden, Albert Lundkvist, låtit landstinget anlita sitt eget måleriföretag vid offentliga ombyggnader. Det blev dock inte Lundkvist som fick gå, utan Hall, för att han lagt sig i sådant han inte fick ha synpunkter på som minister. Sköld stannade i sin tur på finansministerposten till 1955.

För 80 år sedan, 1929, utkom diktantologin Fem unga, där de unga radikala diktarna Artur Lundkvist, Harry Martinsson, Erik Asklund, Gustav Sandgren och Josef Kjellgren presenterade sin diktning. Mottagandet var blandat i de konservativa recensentkretsarna. Men litteraturhistorien visade att diktarna blev stora, vissa riktigt stora. Både Artur Lundkvist och Harry Martinsson kom med i Svenska akademin och Harry Martinsson belönades långt senare med Nobelpriset.

Annons

Annons

För 90 år sedan, 1919, vann den unga staten Sovjetunionen och dess Röda armé ett avgörande slag i inbördeskriget, då en rysk vit motarmé drevs bort från nuvarande Sankt Petersburgs portar. Leo Trotskij ledde Röda arméns aktion. I finska viken utanför Sankt Petersburg låg den brittiska flottan till stöd för de vita. Efter Röda arméns framgångar drog dock britterna bort flottan ur Finska viken och lade den i beredskap i Riga i Lettland.

För 120 år sedan, 1889, försågs Stockholms slotts borggård med elektriskt ljus, kunde svenska tidningar meddela. På försök sattes en lampa upp över var och en av borggårdens fyra huvudportaler.

Till toppen av sidan