Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Har Jimmie Åkesson aldrig ätit tacos?

Tacos, många svenskars val till fredagsmyset.

Annons

Sverigedemokraterna kommer med konkreta förslag, ibland i alla fall. Mycket kritik har riktats mot partiet eftersom att deras aktivitetsfrekvens i många församlingar där de är representerade är påfallande låg. Nåväl, alla kan vi begå sådana misstag. Tur är det väl därför att Sverigedemokraterna i Göteborg nu tar stafettpinnen och lägger konkreta förslag: Bara svensk mat på skolorna!

Bannlys hamburgare och pizza, ingen mer spagetti med köttfärssås och släng ut potatisen genom skolmatsalsfönstret, den älskade knölen kommer nämligen från Sydamerika och har odlats där sedan 8000 år före Kristus. Potatisen planterades i Sverige först 1658 av Olof Rudbeck (Nej, det var inte Alströmer som tog potatisen till Sverige). Så osvenskt det kan bli.

Annons

Frågan är nu vilka maträtter som platsar i de svenska skolmatsalarna, för inte är det särskilt lätt att slå fast vad svensk mat är, garanterat får en utredning tillsättas efter lång debatt i riksdagen.

Annons

Stilla undrar jag vad Jimmie Åkesson äter på fredagskvällarna framför Skavlan, när halva Sveriges befolkning trycker i sig tacos och hemmagjord pizza? För de lever väl som de lär och äter lika svenskt som de önska att skolbarnen skall göra? Vad dricker dem när alla andra sörplar i sig morgonkaffet i all hast? Avböjer de vinet när det serveras?

I senaste opinionsmätningen fick Sverigedemokraterna 5,8 procent och skulle bli vågmästare om det var val idag. Varken de borgerliga eller rödgröna får egen majoritet i mätningen. Anledningarna till framgången kan diskuteras bland analytikerna och politikerna i evigheter.

Sverigedemokraterna har länge hävdat att det är förbjudet att diskutera invandringen i Sverige, och till viss del har de kanske rätt. I Sverigedemokraterna verkar det dock vara förbjudet att diskutera någon annat än just invandring.

När Expressen ställer partiledaren Jimmie Åkesson mot väggen gällande andra frågor än just invandring blev svaren skrattretande tama. Åkesson konstaterade att han inte vet något om det ekonomiska utrymmet nästa år, att de inte tagit ställning till systembolagsmonopolet och utsläppsmål är inte något som de diskuterat.

Huruvida de vill sänka arbetsgivaravgifterna mer hade den gode Åkesson heller inget svar på. Jimmie Åkesson kunde däremot snabbt konstatera att Sverigedemokraterna ville ge försvarsindustrin resurser att utveckla nya produkter, med hur mycket resurser var en svår fråga att besvara. Inte så konstigt kan tyckas när Åkesson inte vet något om det ekonomiska utrymmet och den svenska budgeten.

Det är väl trots allt för väl att Sverigedemokraterna lyfter blicken och inte är lika inskränkta vad gäller kulturen som skolmaten: Tillskillnad från den svenska skolmaten skall inte bara svensk utan all skandinavisk kultur vara berättigad att söka bidrag för. Tänk, visst är det fantastiskt och vidsynt?


Malin Petré

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy