Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Blues på fotomuseet

I dag öppnar ”Blue shots” på Fotomuseet i Sundsvall. Utställningen visar fotografen Erik Lindahls bilder av bluesens fram- och baksida. – Det är intressant att han inte bara lyfter fram kändisarna, säger Petter Österlund, museichef.

Blues. I dag är det vernissage för ”Blue shots” på Fotomuseet i Sundsvall. Fotografen Erik Lindahl dokumenterade bluesmusiker i USA under 1970- och 80-talen. Foto: Eva-Lena Olsson

Annons

Under 1970-talet och början av 1980-talet åkte svenske fotografen Erik Lindahl, född 1952, i flera omgångar till USA för att dokumentera bluesmusiker.

Han besökte bluesens hemtrakter i södern och stora musikstäder som Chicago och Los Angeles för att fota genrens stjärnor som Muddy Waters och John Lee Hooker – men också mindre kända musiker och bluesdiggare i allmänhet.

Annons

Bluestidning

Annons

Lindahls otaliga bilder har sedan dess i princip bara visats i bluestidningen Jefferson.

– Bilderna har aldrig sålts eller visats offentligt, berättar Petter Österlund, chef för Fotomuseet i Sundsvall.

För några år sedan blev dock Gösta Flemming på fotoboksförlaget Journal varse den mer eller mindre okände Erik Lindahls bluesbilder – och gav ut dem i bokform.

”Blue shots” (2008) hyllades av kritikerna och belönades också med priser, bland annat Svensk bokkonst 2008.

I dag är det vernissage på Sundsvalls museum för en utställning med samma titel där ett axplock av Erik Lindahls bilder visas – en utställning som museichefen Petter Österlund känner starkt för.

Väldigt bra bok

– Jag såg boken, som onekligen är väldigt bra, och eftersom jag är oerhört intresserad av blues ville jag ta hit utställningen. Det är kul och intressant att han inte bara fokuserat på livebilderna utan också vardagssituationer, det är mycket hus, människor. Hans grej är lite det här tomma, i boken är det mycket parkeringsplatser, ytor, säger han.

Erik Lindahl kommer att delta på vernissagen i dag. Dessutom kommer bluesmusikern Björn Gimstedt, Sundsvall, att uppträda.

”Blue shots” visas till den 20 mars.


Linus Brännström

linus.brannstrom@dagbladet.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy