Annons

Annons

Annons

Annons

Torsten och Torun firas

I dag har Torsten och Torun namnsdag.

I morgon Mattias och Mats.

Torsten är ett fornnordiskt namn som består av gudanamnet Tor och "sten", betydelsen är alltså "Tors sten". Liksom flera andra fornnordiska namn var Torsten ur bruk under lång tid, men återupptäcktes under 1800-talets första hälft. Från förra sekelskiftet och 30 år framåt var Torsten som mest vanligt. Nu används det dock sparsamt som dopnamn. Det finns i dag omkring 19 600 som heter Torsten, varav cirka 6 100 kallas så.

Annons

Annons

Torun härstammar från fornnordiskan och är sammansatt av gudanamnet Tor och det fornnordiska ordet "unn" som har betydelsen "älska". Torun kan alltså betyda "guden Tors älskling". Namnet är känt från flera runinskrifter i Sverige. I dag heter omkring 500 Torun eller Torunn, av dessa har omkring 300 namnet som sitt tilltalsnamn.

23 februari som bemärkelsedag

I dag firas nationaldagen i den förra brittiska kolonin Guyana i nordöstra Sydamerika, detta till minne av utropandet av republiken 1970. Guyana besöktes på 1500-talet av spanjorer, men holländarna tog på 1600-talet kontrollen över området. I samband med Napoleonkrigen ockuperades Guyana av britterna. 1966 blev Guyana självständigt inom brittiska samväldet, 1970 utropades republiken.

Annons

Annons

Till toppen av sidan