Annons

Annons

Annons

Annons

Pimpla abborre som en riktig mästare

Sundsvallskillen Mikael Rehnman kan konsten att borra efter abborre. 20 mars blev han guldmedaljör vid pimpel-SM i Dalarna. Det som avgjorde kampen?
– Konditionen och känslan. Det gäller att orka gå långt och borra snabbt. Du får inte tappa tempot, säger en glad nybliven landslagsman.
Nästa år representerar han Sverige i Nordiska mästerskapen

Det är ett par veckor kvar av pimpelsäsongen. Vill du bli en bättre abborrpimplare så ska du ta chansen och läsa vidare.

Mikaels Rehnman ler ett litet gåtfullt leende och tittar ut över sjön Marmen. För två veckor sedan blev han bäst i Sverige – på att pimpla. Bland 530 startande på Tisjön i Dalarna knep han guldet.

– Det var otroligt. Visst blev jag glad. Det är så otroligt svårt att vinna. Sedan första SM:et för 59 år sedan är det ingen som har tagit hem vandringspriset. Det är bara två killar som har vunnit två gånger, berättar han.

– Men den som blev gladast var nog pappa. Han har varit med i 30 år utan att placera sig bland de tio bästa.

Mikael är 27 år. När han var fyra år var han på sin första pimpeltävling– och tittade.

Annons

Så det är inte så konstigt att han kan det här med att dra abborrar på löpande band och gillar att tävla.

Annons

– Jag brukar inte åka och fiska. Det gör jag bara om jag tävlar eller tränar. Jag är en tävlingsmänniska och så gillar när det nappar ofta, säger han.

Det gör det hela tiden om han hittar rätt platser. I Dalarna är det ganska trögfiskat och små abborrar. Mikael kom till målet tre minuter före sluttiden och vägde in 4810 gram abborre. Det betyder att han drog upp cirka 481 tiogramfiskar på tre timmar fiske.

Tävlingstiden är fyra timmar, men Mikael offrade en halvtimme för att gå 4,5 km till en vik där han visste att det var bra, och sedan gå tillbaka. Där borrade han minst 100 hål.

– Att borra mycket och ha rätt utrustning är viktigt. Min taktik på SM var att komma bort från de andra, för så fort man får fisk så kommer folk dit, säger han.

Han och fem andra orkade gå mot den yttre gränsen av tävlingsområdet. Sedan var det bara och borra.

Han visar sin klass på Marmen och ger lite tips.

– Jag fiskar alltid vid botten, tio centimeter ovanför. Känner jag ingenting på en minut så går jag ungefär tio meter och borrar ett nytt hål. Fiske står still på vintern så du måste hitta dem, säger han och går iväg.

I med borren, några snabba vevtag så isen sprutar, och så är han igenom. Här finns det fisk.

– Det går att få 100 abborrar i ett hål. I går fick jag 50 när jag var här och provade, säger han.

Han gör ett lockryck med spöet. Sedan lyfter han spöet, drar upp linan och greppar fisken. Krokar av den och ner med pirken snabbt. Det ser så lätt ut.

– Det gäller att hålla igång abborren så att de inte tappar intresset. Missar du en fisk och råkar riva den, då är det förstört. Då blir det dött i hålet, säger han.

Annons

Det är inga bjässar han drar upp. De väger kanske 5–10 gram. Därför gäller det att ligga i om man ska vinna. Det är totalvikten som räknas.

Annons

– Det vanliga pimpelfiskare gör fel är att de har fel utrustning. De har för stora och styva spön. De känner inte fisken. Och de sitter för länge vid ett hål, säger han.

Mikael borrar ett nytt hål. Och börjar dra fisk. Att sitta och fika har han inte tid med.

– Jag brukar ha med lite choklad och vätska. Det blir ganska svettigt, säger han.

Det märks han är van. En tun jacka och tunna överdragsbyxor, ingen tjocka overaller här inte.

Mikael drar åtta abborrar på en minut.

– Det är perfekt djup här, 1,5 meter. Då kan jag dra upp fisken med ett drag, förklarar han.

Han fiskar bara med vertikalpirkar och med en så kallad färgkrok under, en trekrok med en flerfärgad limklick. På Marmen fungerar rött och orange bra. Mellan pirken och kroken har han små metallänkar som gör att kroken lättare svänger in i fiskmunnen. Är det trögt har han fler länkar.

Som nödankare har han maggot, men det går utmärkt med ett fisköga.

– Men på SM var jag tvungen att fiska med fjädermygglarver.

Mikael drar 22 abborrar ur ett hål på fyra minuter.

Nu låter han dem ligga en stund vid hålet innan han släpper i dem igen. På tävlingarna måste man döda fisken – annars blir man diskad.

Tävlingspimplarna förbereder sig noga, ungefär som vilken idrottsman som helst. Utrustningen ska vara i trim. Mikael har 15 spön i skryllan, med olika stora pirkar och färgkrokar. Det finns inte tid att hålla på och knyta om. Där ligger också ett extraskär om han skulle råka borra i något hårt.

Om de har tid så provfiskar de tävlingssjön i förväg och studera djupkartor.

Annons

Sedan gäller det att vara tränad.

– Jag löptränar och kör spinning. Det gäller att ha bra kondition, säger han.

Det var därför han vann SM. Under tävlingen gick han över en mil.

– Det var vi som hade kondition och orkade springa som stod på prispallen, och jag var äldst, menar Mikael.

Men några feta prispengar blir det inte, och sponsorer står inte på rad. Förutom vid SM så får han betala anmälningsavgifterna, resorna och övernattningarna själv.

Annons

Utmanar mästaren

– Skulle en amatör vara med i en riktig tävling och vinna - då är det fusk, hävdar han.

Jag gör ett försök. Vi ska tävla. Jag lånar ett spö med en av hans vinnar-pirkar och färgkrok. Vi har tre minuter på oss.

Klara färdiga gå.

När jag har borrar igenom isen, så sitter han redan på skryllan och släpper i pirken.

Han låter spöet peka nedåt. När pirken når botten så lyfter han upp den tio centimeter. Och så halar han upp en fisk, och en till och en till. Det går fort.

Jag känner en fisk, men får inte med den upp. När tiden är ute står det:

6–0.

Jag får en chans till. Ligger lite efter i borrningen, men får ner pirken snabbt.

Ingenting händer. Helt dött. Jag tittar på Mikael, han får inte heller någonting. Då är tiden ute.

Oavgjort:

0–0.

En lite framgång. Mikael skrattar.

Han visar klassen när han sedan drar 40 abborrar ur ett hål. Jag lyckas att dra 18. Klockan visar lunchtid.

– Det är alltid bäst mitt på dagen, det märks, säger han och fortsätter att dra de små "abborrgryna" för att träna inför den stora tredagarstävlingen Vikinganappet i Gällö i helgen.

– Har du fått en fisk så behöver du inte göra något lockryck. Det är bara att sänka ner pirken så hugger de, tipsar han.

Annons

För att komma till SM måste man placera sig på DM. I fjol så vann Mikael, men 15 procent av deltagarantalet får åka. I år, inför nästa års SM som går på Mälaren, kom han tvåa. Och så har han NM att se fram emot, i blågul landslagsdress.

Färgkrokar. Det är betet som sitter under pirken. Mikael Rehnman använder olika färger till olika sjöar. Hur vet han det? Han har provat sig fram under 20 år.

Abborren står still under vintern. För att hitta dem gäller det att borra många hål.

Annons

Träning, träning och träning. Det är ingen slump att Mikael Rehnman tillslut vann SM. Han var med på sin första tävling när han var fyra år - och tittade.

– Det här är ett av mina stora mål. Det är otroligt kul, säger Mikael Rehnman, Sundsvall, vinnare i herrseniorklassen vid pimpel-SM i Dalarna.

– Det här är ett av mina stora mål. Det är otroligt kul, säger Mikael Rehnman, Sundsvall, vinnare i herrseniorklassen vid pimpel-SM i Dalarna.

Annons

Fiskeredaktören Lasse Hallberg får pisk. Svenska mästaren Mikael Rehnman visar sin klass i att fiska fort - och rätt.

För att vinna en tävling, där vikten på abborren avgör, gäller det att kunna borra snabbt. Det gör guld-Mikael. Fiskeredaktören har ingen chans.


Lasse Hallberg

lasse.hallberg@st.nu

Annons

Annons

Till toppen av sidan