Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ishockey

Sundsvall får chansen

Beslutet dröjde – men när väl hockeyförbundet bestämde sig kunde Sundsvall Hockey pusta ut. På Björklövens bekostnad. Umeåklubben ges ingen elitlicens och den allsvenska platsen erbjuds i stället Sundsvall.

Jörgen Nordlöf och Daniel Olsson kan blicka framåt. Det stora frågetecknet om i vilken serie Sundsvall ska spela i höst rätades i går ut till ett allsvenskt utropstecken. Björklöven petas ned ett snäpp och Sundsvall Hockey erbjuds den vakanta platsen i hockey-Allsvenskan.– Någonstans känns det som att det är rätt beslut, säger Nordlöf.

Annons

Strax före klockan fem i går eftermiddag kom hockeyförbundets pressmeddelande.

En timme senare samlades Sundsvall Hockey i Sporthallen för ett av veckans två brottningspass.

– Givetvis känns det jättebra om det skulle vara så, säger Jörgen Nordlöf som inte ville plocka fram något segerleende på förhand.

– Jag vill gärna se det svart på vitt … men naturligtvis känns det som att det är rätt beslut, säger han.

Under lång, lång tid har Sundsvall Hockey levt i ovisshet. Den 11 april föll laget tungt hemma i Kvalseriens sista omgång och Tingsryd knep den allsvenska platsen. Nu, efter nästan två månader, har laget fått en ny chans.

– Det känns helt fantastiskt, och skönt att det äntligen kom ett beslut. Vi har slitits mellan hopp och förtvivlan. Nu får man en energikick, säger Niklas Zetterström.

Annons

På cykeln på väg till Sporthallen fick backen Stefan Andersson veta av just Zetterström att beslutet var fattat.

Annons

– Nu blir brottningen lite lättare, säger han och ler.

– Vi är en ganska liten skara, fortsätter han.

Och det är så sant som det är sagt. Sju spelare är under kontrakt; Jörgen Nordlöf, Daniel Olsson, Niklas Zetterström, Oscar Johansson, Nicklas Westerlind, Karl-Johan Lundström och nye målvakten Gustaf Lindvall.

Stefan Andersson finns inte med på listan.

– Nej, men nu kan vi börja se framåt.

Har du haft några flyttplaner?

– Jag har haft kontakt med en allsvensk klubb och ett lag i Norge, vi får se hur det blir med Sundsvall. Vi ska sätta oss ned och prata.

Under våren har Sundsvall Hockey trimmat träningen. Intensiteten har höjts och två brottningspass i veckan finns på schemat.

– Vi har kört på bra, precis som att vi skulle spela i Allsvenskan. Det här är helt klart ett steg i rätt riktning. Det känns att vi tränar mer och det lär ju krävas, säger Jörgen Nordlöf väl medveten om att truppen kommer att behöva spetsas till rejält.

– Det kommer att bli tufft, det blir inte lätt att få till ett slagkraftigt lag.

Niklas Zetterström som har en och en halv säsong med Björklöven på sitt samvete tror att den forna klubben kommer att agera.

– De kommer säkert att överklaga, säger han.

Svenska ishockeyförbundets sammanfattar sitt beslut med att "Björklöven ska flyttas ned en division i seriesystemet".

Annons

Björklöven har tre veckor på sig att överklaga.

– Vi kommer att driva det här vidare, säger Johan Björk, initiativtagare till "Rädda Björklöven", till Västerbottens-Kuriren stridslystet.

Annons

– Vi har kört på precis som om vi skulle spela i Allsvenskan, säger Jörgen Nordlöf inför ännu ett pass på Sporthallens brottningsmatta.

Livet har varit lite upp och ned för Stefan Andersson, Petter Rydén och Sundsvall Hockey de senaste månaderna. Ovissheten om på vilken nivå laget kommer att spela har varit rejäl, men i går fattade hockeyförbundet sitt beslut – Björklöven petas ned till division I och Sundsvall Hockey erbjuds den allsvenska platsen.

Sju spelare i Sundsvall Hockey har avtal som gäller nästa säsong – Stefan Andersson tillhör de kontraktslösas skara.– Vi ska sätta oss ned och prata. Förhoppningsvis har Holmvall också en del andra krokar ute, vi kommer att behöva förstärka rejält, säger Sundsvallsbacken.


Andreas Lidén

andreas.liden@st.nu

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy