Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Äldreomsorgens kök kan sprida smitta

Det behövs en uppryckning av mathanteringen på de flesta äldreboenden i Sundsvall.

Miljökontorets genomgång har avslöjat flera brister som måste åtgärdas för att hindra smittspridning och dålig hygien.

– Det är inget som är jätteallvarligt, men på sikt måste man se över hanteringen, säger miljöinspektören Eva Jonsson.

I fjol gick miljökontorets livsmedelsinspektörer igenom Sundsvalls förskolor, och i år har mathanteringen inom äldreomsorgen nagelfarits. Skyddet mot smitta har stått i fokus.

65 kök på äldreboenden har granskats, och i nästan samtliga fall finns det saker som behöver rättas till. Vanligaste felet är att personalen saknar separat ställe att tvätta händerna vid matlagning och att hanteringen av smutsig disk sker i samma rum som hanteringen av mat. Så är det i 80 procent av köken, och i ungefär hälften av köken kan boende och anhöriga gå ut och in och dra med sig smitta.

Annons

De allra flesta köken är mottagningskök. Det är viktigt att temperaturen på maten som levereras från produktionsköken kontrolleras. Livsmedelsinspektörerna upptäckte vissa brister på det området, och även vissa kunskapsbrister hos personalen.

Annons

Eva Jonsson berättar att det är socialtjänsten som har ansvaret för matsäkerheten, och att det är extra noga när det handlar om äldre. För de svagaste kan vinterkräksjuka, listeria, EHEC och andra otrevligheter få tragiska följder. Ännu har inga fall rapporterats i Sundsvalls äldreomsorg, och Eva Jonsson hoppas att de nya kraven ska förhindra att det blir några i framtiden.

– Det som händer nu är att socialtjänsten innan februari nästa år ska svara vad de tänker göra åt det som vi har hittat, säger Eva Jonsson.

På flera ställen kan det innebära ganska omfattande ombyggnationer. Miljökontoret tycker att man ska överväga en större ombyggnation på Lindgården, som i dag har 16 mottagningskök. Miljökontorets åtgärdslista skulle kunna kosta många skattemiljoner att åtgärda.

– Allt det här måste göras på ett klokt sätt, både för dem som bor där och för den kommunala ekonomin. Men det är inte säkert att det är ombyggnader som behövs alla gånger, kanske räcker det i vissa fall med bättre rutiner. Personalen i äldreomsorgen är duktig och engagerad, och nu måste man sätta sig ner och fundera på vad som behöver göras, säger Eva Jonsson.

Ett äldreboende sticker ut i rapporten. Det är Granlundas demensboende, som lagar sin mat själv från grunden, trots att köken saknar rätt utrustning. Här kräver miljökontoret åtgärder snarast.

Annons

Annons

– Där behövs det bättre standard och rutiner. Det bör socialtjänsten ta tag i först, säger Eva Jonsson.

Det skulle krävas ombyggnationer i Granlundas kök för att nå de mål som miljökontoret ställer. Men det finns inte pengar till det menar Lena Nyström, chef för äldreboendet, och Veronica Österlund, anställd på Granlunda.


Peter Jonsson

peter.jonsson@st.nu

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan