Annons

Annons

Annons

Turbulensen inom Borgsjö-Haverö församling

Borgsjö/Haverö har fått en ny kyrkoherde

Borgsjö/Haverö står inte längre utan kyrkoherde.

Om några veckor börjar Mia Ödmark sin nya tjänst i församlingen, ett uppdrag hon ser fram emot med tillförsikt.

– Jag ser det som en utmaning, säger 48-åringen, som hämtats från Arbogabygdens församling.

Tidigare i år lämnade hastigt och lustigt kyrkoherde Ulla Sjöberg sin tjänst i Ånge och flyttade söderut igen.

Samtidigt stod det också klart att två komministrar, Rut Törnkvist och Linda Solem, skulle försvinna under sommaren, vilket försatte Borgsjö/Haverö församling i en prekär situation.

Men nu är åtminstone den viktigaste positionen löst. Den 1 september börjar Mia Ödmark sin nya tjänst som kyrkoherde i Ånge, och hon ser fram emot den utmaning som tjänsten innebär.


”Dags att prova på”

– Jag kommer närmast från Arbogabygdens församling där jag var arbetsledande komminister inom familj, barn och ungdom, men när den här möjligheten dök upp så kändes det som att det var dags att prova på kyrkoherdeskapet, säger Mia Ödmark.

Annons

Och det är ingen okänd bygd som hon kommer till. Tvärtom.

Annons

– Jag är född och uppvuxen i Sundsvall och familjen har haft sommarstuga i Södra Gullgård sedan mitten av 1960-talet, så jag känner mig rätt hemma här, säger hon.

Flyttlasset kommer gå till västra Medelpad så fort bostadsfrågan är löst, och det första uppdraget i sin nya roll blir att försöka fylla den tjänst som fortfarande står tom.

– Just nu är det bara jag och Per-Axel (vik arierande kyrkoherde, reds anm) så bland det första vi ska göra är att försöka hitta den tredje komministern också, säger Mia.


Viktigt att vara lyhörd

Verksamhetsmässigt har hon idéer vad man kan göra, men betonar samtidigt vikten av lyhördhet om man ska lämna inkörda hjulspår.


”Hitta nya vägar”

– Det kommer säkert bli en del förändringar, men vad är allt för tidigt att säga. Det som fungerar ska vi naturligtvis fortfarande ha kvar, men sedan får vi försöka hitta nya vägar där det kanske inte fungerar fullt ut i dag. Det gäller att lyssna in och ta reda på vad som behövs och vad folk vill ha, säger Mia Ödmark.

Att det har varit viss turbulens i församlingen före hennes ankomst är inget som hon tänker allt för mycket på.

– Jag ser det mest som en utmaning, att få till stabilitet och trygghet i arbetslagen och finna nya arbetsformer, förklarar hon.

Annons

• Och hur är Mia Ödmark som person, om du får beskriva d ig själv?

– Oj, jag skulle säga en person som är norrländskt lugn och som gillar ordning och reda, men också kreativa och nya saker som man kan göra.

NYKOMLING. Vid månadsskiftet tillträder Mia Ödmark som ny kyrkoherde i Borgsjö/Haverö församling. Därmed återstår bara att hitta ytterligare en komminister, innan personalstaben åter är komplett. Foto: Micke Engström


Micke Engström

micke.engstrom@dagbladet.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan