Annons

Annons

Annons

Annons

Har hög målsättning

Före detta världsstjärnan i brottning, Valeri Nikitin, har anlänt till Sundsvall.
Nu ser estländaren fram emot att få vara en del i Sundsvalls AIK:s nysatsning.
– Jag vill att alla i klubben ska bli svenska mästare, säger Nikitin.

saik:s nya profil. Valeri Nikitin (i mitten) blir en nyckelperson i Sundsvalls AIK:s nysatsning. Anders Pettersson (t v) och Christer Svantesson (t h) är mycket nöjda över förstärkningen på tränarsidan. Foto: THERÉSE NY

Annons

I tisdags gick Sundsvalls AIK ut med nyheten att estländaren Valeri Nikitin, med bland annat ett EM-brons och en fjärdeplats i OS på meritlistan, flyttar till stan för att bli tränare i klubben.

I går anlände han till sin nya hemstad – och nu berättar han om varför han tar med sig sin familj för att bosätta sig i Sundsvall.

– Det kommer nog gå bra att flytta till Sverige. Jag har varit i Sverige tidigare, och jag har känt Anders Pettersson under en lång tid. Han är en bra kompis till mig och han har betytt väldigt mycket för mig och när han berättade om klubbens satsning så kändes det som att det kunde vara en bra idé att vara med och hjälpa till, förklarar Valeri Nikitin.

”Inte här för att ta över”

Annons

Den förre världsstjärnan är dock noggrann med att påpeka en viktig detalj:

– Jag är inte här för att ta över och säga att så och så ska man göra. Jag är här för att jag vill hjälpa till. Det finns jätteduktiga tränare i klubben och jag ska bara hjälpa dem. Men jag har varit med på alla stora tävlingar och jag tar med mig erfarenheter som jag kan dela med mig av, berättar han.

Annons

I samband med Nikitins ankomst väljer SAIK att påbörja en nysatsning – och klubbens stora affischnamn menar att det finns goda möjligheter att lyckas.

– SAIK har varit en stor klubb tidigare. Men man kan inte prata om klubbens framtid som om den är två, tre år bort. Utan man måste kanske blicka tio år framåt i tiden, och arbeta långsiktigt med att få den att överleva.

Hoppas på ny storhetstid

Klubben hade sin storhetstid på 1930- och 40-talet men även 1960 och 1970 var framgångsrika decennium. Under 2000-talet har klubben i nationella och internationella sammanhang inte varit så framträdande, även om Johan Pettersson hållit fanan högt med bland annat landslagsuppdrag.

Nu hoppas Valeri Nikitin på en ny storhetstid.

– Vi får se om några år hur det har gått för våra ungdomar som är 15-16 år nu, om det har funkat eller inte. Jag vill att alla i klubben ska bli svenska mästare, men det är efter det som det kommer ett stort steg. Det är efter ett SM-guld man ska bestämma sig om man är beredd att satsa mot OS och VM, för det är något helt annat än SM, säger han.

Annons

Sundsvalls AIK är mycket nöjda över att ha Valeri Nikitin på plats – och nu hoppas klubben på att växa rejält.

– Visionen är att bli Sveriges största brottarklubb. Just nu har vi 40-50 stycken som tränar kontinuerligt varje vecka, men vi bör kunna dubbla det på ett år, säger Christer Svantesson, ordförande i klubben.

Skolbrottningen är på frammarsch i Sundsvall och Nikitin kommer vara verksam på Engelska skolan. Nu hoppas SAIK att brottarungdomar runt om i Sverige ska söka sig till Sundsvall just för den här möjligheten.

– Sundsvall kommer verkligen bli attraktivt när det gäller brottning, säger Anders Pettersson.


Tobias Jonsson

Till toppen av sidan