Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ishockey

Sportprofilen: Kenneth Ljusberg

Han är väduren som gav upp den egna spelarkarriären för att bli ledare när de saknades. Och sålde in idén som i dag är Sveriges äldsta hockeycup. Möt Kenneth Ljusberg, 73 år och SCA-cupens grundare i helgens sportporträtt. – Efter 37 år kan vi slå oss för bröstet, säger han.

Kenneth Ljusberg, 73, är SCA-cupens grundare.

Annons

37 år gammal blommar SCA-cupen – och tituleras Sveriges äldsta cup.

Lagen som är med vill fortsätta vara det. Lagen som står utanför vill gärna komma in.

Det är inte utan att de ansvariga i Sundsvall Hockey kan dra på smilbanden – och kanske till och med gör det.

– Efter 37 år kan vi slå oss för bröstet. Cupen har skötts bra och de som jobbar med den nu är bra folk, säger grundaren Kenneth Ljusberg.

Vi träffas dagen efter att öppningsmatchen Timrå–Modo drog rekordpublik på närmare 4500 i Eon Arena – i en försäsongsmatch.

Kenneth Ljusberg sitter inne i Gärdehovs mötesplats timmen innan Sundsvall Hockey ska möta Brynäs och minns hur allt började. Året var 1974 och den modesta tanken var att lyfta vardagen för ett Tunadal (sedermera Sundsvall Hockey) i division II.

Annons

– Vårt lag fick ju aldrig möta något bra motstånd. Det var en av tre anledningar. Att få möta bra motstånd, att det hände något stort för oss i Gärdehallen och att vi skulle engagera så många medlemmar som möjligt, säger 73-åringen.

Annons

Han tog med sig sin idé till SCA:s vice vd, Björn Wallström, och fick sitt stöd.

SCA-cupen var född.

Då hade Kenneth Ljusberg sedan många år börjat sin bana som ledare inom föreningen. Fram till 1956-57 spelade han själv, som back, men snart utkristalliserades en annan väg.

– Vi hade inga ledare kvar i föreningen då så jag slutade spela och blev lagledare först, berättar han.

För väduren Ljusberg var det ett fullt logiskt vägval. Ledaruppdragen har genom hela livet legat honom varmt om hjärtat.

Han har varit ordförande i Sundsvall Hockey i olika omgångar, kom in i styrelsen samma år som han la klubban på hyllan och har haft olika sektionsuppdrag. Ett tag var han även kassör i Medelpads Ishockeyförbund.

– Då var det ju inte som i dag. Jag hade ett civilt jobb och var här torsdag till söndag. Sen kröp man hem för att man var så slut.

För åtta år sedan gick han i pension och då släppte han även taget om SCA-cupen, men har fortfarande inte missat någon upplaga. I dag tittar han på från sidan som hedersledamot i Sundsvall Hockey – och i årets första match i Eon Arena var han prisutdelare.

– Det känns härligt. Det är otroligt att det fortsätter fungera år ut och år in. Men det beror på publiken och lagen som vill komma tillbaka.

Han minns att det i början fanns andra cuper som konkurrerade om uppmärksamheten och lagen, men som efter hand föll bort. Kringelcupen var en sådan. SCA-cupen har däremot aldrig varit riktigt nära ett nederlag.

– Nej, det har aldrig varit något problem att få hit lag. Det som varit är att någon velat byta namn på cupen någon gång, men det har tvärstoppats.

Annons

Annons

Inte ens det faktum att Sundsvall Hockey står för mat och logi åt de gästande lagen har kostat för mycket.

– Nej, den har faktiskt gått med vinst alla år. Men hur mycket vill jag inte gå in på.

Kenneth småler och kommer in lite på kärnan i vad som är speciellt med SCA-cupen.

– Vi brukar säga att vi kanske inte har så mycket att bjuda på, men vi har oss själva och det brukar räcka.

Han fortsätter:

– Det har ju blivit en institution med trevliga matcher och publik. Och i och med SCA-cupen så börjar ju säsongen. Det är en anledning till att den är viktig för elitklubbarna.

Han kommer till en annan viktig poäng.

– Timrå får tre matcher utan att behöva resa någonstans, Modo kan åka hem och träna emellan och Brynäs också. Leif Boork var här med Frölunda något år och sa att det här är den bästa cupen. Vi har försökt göra mycket med smådetaljer för det behövs så lite. Ett år satte vi blommor på rummen till exempel.

För Sundsvalls del är just derbymatcherna mot Timrå väldigt viktiga.

Det var också en anledning till att man minskade ner antalet lag en gång i tiden från sex till fyra.

– Med sex lag var garantin att få möta Timrå liten, nu är Sundsvall garanterat det. Sen var det lite mycket matcher också och svårt att locka publik då.

Hur viktigt är det att Timrå är med i dina ögon?

– Väldigt viktigt, framför allt publikt. Men vi har ett bra samarbete. Numera kör vi ju den första matchen i Timrå, och vi hade ju aldrig fått in 4000 här i Gärde.

Kenneth Ljusberg är glad över cupens betydelse för arrangörsföreningen Sundsvall Hockey.

Annons

– Det är en inkomstkälla, det blir tre hemmamatcher och mot bra motstånd.

– Och det blir en kraftsamling för funktionärer som jobbar ideellt. Ska man ha en bra förening så är det många som måste göra något litet.

Annons

Under årens gång har han sett cupen skifta i utseende flera gånger. Från sex lag till fyra. Från att vara helsvenskt till att innehålla finska lag som Helsingfors och Kärpät.

– Vi hade Harri Rindell här som tränare ett tag och en ordförande från Finland, Rabbe Falenius, som hjälpte till att ta hit finska lag.

– Men det är bättre med helsvenskt. Publiken känner igen sig. Jag kan ju inte förstå AIK som vill spela i Ryssland. Vem kommer gå när de ryska lagen kommer hit?

Efter 37 år, halva livet, har Kenneth sett så många matcher i SCA-cupen att han har svårt att säga vilka år och lag som varit bäst. Han har sett så många spelare att det är svårt att komma ihåg vilka som stuckit ut.

– Det är så många som har passerat i revy nu, säger Kenneth och skakar lite på huvudet.

Det gör han inte åt var hans skötebarn SCA-cupen är i dag. Och själv känner han sig trots allt ganska nöjd med att numera stå vid sidan – även om han fortfarande inte kan låta bli att slita för Sundsvall Hockey. I gruppen Gärdes spett och slägga är han en av tolv entusiaster som gärna hjälper till när det behövs.

– I och med att vi fick hit Magnus Holmvall (Sundsvalls klubbchef) så är det lugnt. Det är rätt man på rätt plats. Magnus är duktig och lever för det här.

Kenneth Ljusberg reser sig och frågar om jag är nöjd. Det är jag.

Precis som han när han går ut för ännu en match i SCA-cupen.


Fredrik Jonsson

fredrik.jonsson@st.nu

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy