Annons

Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Vetenskapligt stöd för spikmattan

Det många redan anade är nu även vetenskapligt bevisat.
Enligt en mindre studie vid Karlstad universitet så kan spikmattan lindra den allra mest intensiva smärtan hos vissa patienter.

Annons

Totalt deltog 35 patienter med långvarig muskelspänningssmärta i studien. De var mellan 21 och 81 år gamla. Villkoret för att få vara med i studien var att man inte provat spikmatta tidigare. Patienterna fick använda en spikmatta varje dag under tre veckor, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

Forskarna såg att effekten av kortvariga smärttoppar lindrades. Däremot kunde de inte se några mätbara effekter på sömn, stress, ångest eller långvarig kronisk smärta.

Annons

Annons

– Att komma åt långvarig kronisk smärta är svårt. Men jag kan ändå se att det kanske kan gå att kombinera spikmatta med annan behandling, typ floating eller kognitiv beteende terapi, KBT. Det skulle jag gärna vilja gå vidare och titta på i en ny, större vetenskaplig studie, säger docenten Anette Kjellgren, enligt pressmeddelandet.

Marknadsförningen av spikmattan har varit intensiv, som botare av både smärta och sömnproblem. Men fram tills nu har det inte funnits några vetenskapliga belägg för att spikmattan verkligen hjälper.


Fredrik Nilsson

fredrik.nilsson@st.nu

Till toppen av sidan