Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Joakim drömmer om Dior

Redan som liten älskade han att styla dockor. I dag har han arbetat åt bland annat Vivienne Westwood i London. Men Sundsvallssonen Joakim Jonsson siktar högre än så.

föreläste. Under gårdagen föreläste modeskaparen Joakim Jonsson för elever i sin gamla skola. Sundsvalls gymnasiums hantverksprogram bjöds på inspiration, kunskaper och hans personliga erfarenheter om styling. ”Jag tycker att det är viktigt att man stylar någon utifrån hans eller hennes personlighet och inte efter sitt egna tänk och tycke”, säger han.Foto: Mats Olsson

Annons

29-årige Joakim Jonsson är uppvuxen i Njurunda med sin mamma, pappa och bröder.

I dag bor han i Malmö och driver företaget Artwork of Sweden, som han grundade år 2005.

– Huvudsyftet med företaget är att bedriva ett herr- och damskrädderi. Nu har jag funderingar på att skapa en underklädeslinje också. Jag älskar att designa korsetter, säger Joakim.

Genom företaget håller han också föreläsningar. Under gårdagen besökte han Sundsvalls gymnasium och berättade om styling och modehistoria.

– Jag tycker att man ska kunna lite om modets historia om man ska arbeta med det. Det är viktigt att veta varför modet har sett ut som det har sett ut, säger han.

Tidigt modeintresserad

Sitt intresse för skapandet av konst och design började tidigt. När han var liten lekte han mycket med dockor och deras kläder.

Annons

Annons

– Jag ritade alltid skisser av dockkläder som jag sedan tvingade min mamma att sy upp, säger Joakim.

– Men när jag förstod att hon faktiskt inte tyckte att det var så roligt försökte jag lära mig själv. Jag klippte hål i en tygbit som jag trädde över huvudet på dockan. Sedan gjorde jag någon slags lösning på underkjol av skumvadd och satte ett skärp i midjan. Jag var helnöjd med mitt resultat, fortsätter han.

Något som en gång startade som en barnlek eskalerade snabbt.

Brett kontaktnät

Efter att ha provat på konst- och formgivningsprogrammet på Sundsvalls gymnasium, dåvarande Tomteskolan, bytte han inriktning till hantverksskrädderiprogrammet på samma skola.

Med sina kreativa verk och många timmars inspiration ur böcker om 1700- och 1800-talets mode kunde han under praktiken skapa ett brett kontaktnät. Med hjälp av det fick han direkt efter studenten jobb i Stockholm.

– Vi designade allt från maskotkostymer till scenkläder åt Carola och andra artister i Melodifestivalen, berättar Joakim.

Jobbet var väldigt roligt och efter givande erfarenheter ville han vidare.

Flyttade till London

Så sent som i september förra året fick han ett ryck och flyttade därför till London.

– Jag hade alltid drömt om att bo där men har inte velat bo ensam i en storstad. Men så dök det perfekta tillfället upp eftersom min kompis hade flyttat dit, säger Joakim.

Annons

Väl i London blev han inbjuden till vernissage. Genom kontakter fick han tag på en intressant persons kontaktuppgifter. Det visade sig vara chefen på couture-avdelningen hos Vivienne Westwood. Efter två dagars provjobb blev han kvar att frilansa hos Vivienne Westwood i fyra månader.

Annons

– Jag fick hjälpa till att designa kollektionen till Paris Fashion Week som visades i våras. Sen fick jag skapa kreationer åt privatpersoner också. Bland annat till Prins Charles fru, Camilla Parker Bowles, säger Joakim.

Hans dröm för framtiden är att kunna leva helt på sitt företag och sitt modeskapande.

– Sen skulle jag vilja jobba för min största inspirationskälla också, Dior.

jobbat med vivienne. För den brittiska modedesignern Vivienne Westwood har Joakim nyligen jobbat. ”Det är en upplevelse jag aldrig kommer att glömma”, säger han.Foto: scanpix


Alexandra Tihinen

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy