Annons

Annons

Annons

Ånge

Han köper guldfyndet i Överturingen

80-årige Bernt Honeth från Söderhamn i Hälsingland har köpt undersökningsrättigheterna i Storkullen, utanför Överturingen av mineralletarna Harriet Svensson och Siv Wiik.

– Mitt mål är att ha en gruva i drift inom tre år, säger den optimistiske gruventusiasten.

Bernt Honeth har stora planer för sitt senaste projekt.

– Mineralpriserna ligger på topp. Finanskris och oro i världen pressar upp guldpriset. Jag tror mycket på det fynd Harriet Svensson och Siv Wiik gjort och söker nu samarbetspartners. Om driften kommer igång kan man göra stora pengar, säger han.

Ända sedan unga år har han haft ett stort intresse för gruvor.

Annons

– Det är en väldigt spännande bransch. I Överturingen tror jag att vi kommer att kunna bryta främst zink och guld. Ett annat projekt jag tror starkt på är de rättigheter jag skaffat utanför Falun. Där tror jag vi kommer att kunna bryta koppar, zink och bly. Även lite guld bör det finnas, säger Bernt Honeth.

Annons

Han har jobbat inom gruvnäringen hela sitt liv och världen har varit hans arbetsfält. Efter 43 år utomlands har han flyttat hem till Sverige för att påbörja nästa projekt.

– En gruva i i trakterna kring Överturingen skulle betyda mycket för samhället. En normalstor gruva skapar ett par hundra arbetstillfällen och innebär även jobb för lokala entreprenörer.

För några år sedan sålde kvinnorna från Överturingen rättigheterna till ett kanadensikt bolag, men av olika skäl kom de aldrig riktigt till skott, varvid rättigheterna återgick till Harriet Svensson och Siv Wiik.

Det avtal som nu Bernt Honeth skrivit med damerna är uppbyggt på liknande sätt.

– Optionerna är mycket rimliga internationellt sett. Vi har börjat med att blottlägga ett par hundra meter bergshäll och hoppas kunna göra provborrningar inom kort, säger Bernt Honeth.

Guldfyndet som gjordes av Harret Svensson och Siv Wiik ligger i gränstrakterna av Ånge, Berg och Härjedalens kommuner.

Annons

Annons


Lotta Golis

lotta.golis@st.nu

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan