Annons

Annons

Annons

Ånge

Glasklar konstnär

Glas och silver är Mari Zidéns passion. I hennes verkstad Kulturmejeriet samsas skimrande fat med smycken och små skulpturer. På ritbordet växer den största skulptur hon gjort fram. Samtidigt arbetar hon mot två framtida utställningar.

Mari Zidén har alltid sysslat med hantverk och konst. Länge kände hon att silver var hennes uttrycksmedel. Så gjorde glaset entré och allt förändrades.

I fjol blev det utställningar både i USA och Stockholm och det har givit henne en bred plattform.

– Tack vare Facebook kan jag hålla kontakterna också, säger hon och ögonen lyser i kapp med röda håret.

Vid 41 års ålder kan hon leva på sin konst.

– Jag trodde aldrig att det skulle gå så fort, men jag jobbar stenhårt och mycket via nätet. Det känns som att jag är 20 igen och kan ägna mig åt det jag helst av allt vill. Nu är det skapande på heltid plus teater.

I mars är det dags för hennes första utställning i Sundsvall, det blir på Space hårsalong tillsammans med Curt Agge. Och i höst väntar hennes största ensamutställning hittills.

Annons

– Det blir i Malung, en tre veckor lång utställning på hundra kvadratmeter. Jag planerar redan för fullt.

Annons

Uppslag finns det gott om.

– Det kommer bilder konstant i mitt huvud. Det går inte att hejda. Jag skissar ner dem och är jag hemma målar jag.

Stora glasskulpturer är inte så vanliga i offentlig miljö men det är vad hon planerar till kulturparken vid Ånge camping.

– Jag har testat att ha glas ute i snö och kyla en vinter och det påverkas inte.

Skissen visar två halvmeter höga huvuden på två, tre meter höga bärande armeringsjärn omgivna av rundlar och en pil mellan huvudena. Färgmässigt är det inte klart, men starka färger är lite av Mari Zidéns signum. Meningen är att det ska stå klart i juni.

Mari Zidén har gått många kortkurser för att lära sig tekniker. Sedan laborerar hon hemma.

– Nu skulle jag behöva kunna glasblåsning.

De fat hon skapar med nästan självlysande organgeådror har väckt stor uppmärksamhet och hon tycker själv att det är det roligaste hon gör. Hopsmältningen av transparent och opalt glas ger ett fantasieggande resultat som med belysning även mönstrar underliggande material.

Men det finns sådant som även en brinnande själ kan få nog av. Nu håller hon till på tredje våningen på Mejeriet och det är mycket bärande upp och ned för trapporna.

– Jag hoppas att kanske kunna flytta till bottenvåningen. Då kan jag få en öppen yta där jag kan ha galleri.

Säkert får också den bredrumpade gungande Doris, som hänger mitt i taket i verkstan, följa med vid en flytt. En textil skyddsängel skapad av Mari Zidén en gång när hon inte hade något annat för sig.

Annons

Annons

I den skimrande djupblå dopfunten med kors lyser ett livsträd.

Nu experimenterar Mari Zidén med glaskonst avsedd för väggar inför en stor utställning i Malung.

I omgångar smälter Mari Zidén olika glasdelar i sina konstverk. En experimentell verksamhet som långt ifrån alltid ger det resultat hon förväntat sig,

Varma människor som gömmer sig bakom staket, taggtråd och elstängsel mötte Mari Zidén i Brasilien det fick henne att skapa hjärtsmycken med taggtråd men minnena gör avtryck även i annat av hennes konst.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan