Annons

Annons

Annons

Sundsvall

John Bauer anklagas för att ha ändrat betyg i efterhand

Lärarna Inger Forslund och Agneta Tomingas är ytterligare två lärare som nu offentligt går ut och kritiserar John Bauergymnasiet för att man låter vinstkraven gå ut över undervisningens kvalitet.

Dessutom hävdar flera källor att skolledningen helt olagligt i efterhand ändrat satta betyg från icke godkänd till godkänd.

ST berättade nyligen om läraren Pär Lindberg som offentligt gick ut och kritiserade John Bauer-gymnasiet.

– Skolledningen har gått in och ändrat betyg, utan att meddela lärare som haft kursen. Man har bara ändrat från icke godkänd (IG) till godkänd (G). Med ganska stor säkerhet har det hänt vid fler än ett tillfälle. Det här är ju helt lagvidrigt, säger Pär Lindberg.

En annan lärare, som vill vara anonym, bekräftar historien.

– Jag vet att det har hänt, men jag kan inte bevisa det. Och det handlar inte bara om ett tillfälle, säger läraren.

En tredje lärare har personligen varit med om att skolledningen ändrat ett satt betyg från IG till G och upplevde händelsen som väldigt obehaglig.

– Samtidigt känner vi oss pressade att sätta godkänt på elever som inte borde ha godkänt. Om vi inte gör det halkar vi efter i lönesättningen, berättar läraren.

Annons

Annons

En uppgift som bekräftas av andra.

– Vi blir anmodade så gott som rakt av att sänka kraven och höja betygen, det vill säga godkänna elever som inte når målen, säger Agneta Tomingas, lärare på John Bauer-gymnasiet som för närvarande är tjänstledig.

Hon pekar också på att elever som inte når kursmålen inte får det stöd de behöver.

– Andemeningen är att vi ska sätta godkänt på elever som inte klarar kursmålen. Jag tolkar det som att det är för dyrt att anställa speciallärare, säger Agneta Tomingas.

Inger Forslund är floristläraren som nyligen blev uppsagd på grund av arbetsbrist och hon uttrycker en omfattande kritik.

– Det allvarligaste är hur skattepengar inte går till elevernas utbildning och material utan man gör vinster i stället, säger Forslund.

Kritiken handlar även om hur elever som inte längre går på skolan ändå inte skrivs ut av ekonomiska skäl.

Inger Forslund tror att ett av problemen är att skolledningen haft för många byten i ledningen. Under en åttaårsperiod har man i snitt haft byte i toppen en gång om året, berättar hon.

Det låter lite som en bananrepublik i Centralamerika?

– Visst gör det det. Det kommer en ny ledning och man börjar direkt att påtala bristerna, men det händer ingenting. Sen kommer det en ny och samma sak händer igen, säger Inger Forslund.

Annons

Tycker du att det är okej att John Bauer bedriver undervisning i Sundsvall?

– Jag skulle inte sätta min son på John Bauer på grund av de problem som finns. Jag vill inte bidra till att mina pengar ska gå till vinst för företagen, säger Inger Forslund.

Annons

Inger Forslund är ytterligare en lärare som nu bryter tystnaden och offentligt går ut och kritiserar John Bauer-gymnasiet.


Ove Öst

ove.o@st.nu

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan