Annons

Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Paris – kärlekens stad

Eiffeltornet, Moulin Rouge och Mona-Lisa. I Paris finns det oändligt av välkända platser med allt ifrån historia till romantik. Shopping, fina byggnader och mysiga kaféer. I Frankrikes huvudstad finns allt och lite till. Unga ST ger dig de bästa tipsen för att uppleva Paris.

Shopping:

Champs Elysées – för dig som har pengar. Den välkända gatan som sträcker sig upp till Triumfbågen vimlar av överklass, men trots det så finns det ett igenkännbart H&M, som ironiskt nog är den butik där det var längst köer till kassan

Galleria La Fayette – om du söker dig lite norr om staden finner du en gigantisk galleria för fönster shopping. NK kan slänga sig i väggen, här finns allt från Gucci, Prada till Dolce&Gabbana. Priserna var skyhöga, för att få en nyckelring från Louis Vitton får du betala runt 3000:-, och för förlovningsringar runt en miljon. Men man kan alltid drömma..

För oss vanliga dödliga finns det oräkneliga köpcentrum med priser man faktiskt kan betala.

Annons

Värt att besöka:

Eiffeltornet – såklart! Fantastisk byggnad som är mycket, mycket större än vad man föreställer sig. Välj ett smart tillfälle då köerna inte är alltför långa, så får du ta hissen upp och se den bästa utsikten över Paris. Ett plus är att tornet lyser på kvällarna och en gång i timmen blinkar det. Romantiskt!

Annons

Notre Dame – Ett måste för dig som avgudade barnfilmen Ringaren i Notre Dame. Bortsett från att gå runt och låtsas att du är Esmeralda så får du se en vacker kyrka.

Triumfbågen – Den okände soldaten. En maffig byggnad värd och se efter en shoppingrunda på Champs Elysées.

Louvren – Mona-Lisa. Den berömda tavlan inramad i pansarglas. En besvikelse i storlek, men absolut värd att se. Det finns många annan konst också som man faktiskt kan få se närmare än på tre meters håll.

Se upp för:

Taxichaufförer – Hela konceptet att faktiskt jobba verkar inte existera. Vi gick omkring i flera timmar och försökte få en taxi, och när de väl stannade så skulle de antingen äta lunch, göra något annat eller så orkade de helt enkelt inte. Dessutom så lyssnar chaufförerna på vilket språk man pratar, och när de inser att de kör turister som inte hittar i stan så tar de omvägar. Det enda bra var att det inte var så jättedyrt att åka taxi, inte alls Sverige-priser.

Språket – I Paris talar man franska, endast. De flesta kan inte engelska, så det var lite svårt att ta sig fram språkmässigt.

I övrigt så är Paris en underbar stad. Bara känslan att vara där är oslagbar, och det toppas med fina restauranger, kaféer och byggnader. Det bästa är egentligen bara att gå runt i staden och njuta av att vara är där. För säga vad man vill om Paris, men det är verkligen kärlekens stad!

Annons

Det är lätt att bli kär i Paris, tycker Unga ST:s Caroline Gyllenkrok.

Annons

Eiffeltornet är en fantastisk byggnad som är mycket, mycket större än vad man föreställer sig.

Eiffeltornet lyser på kvällarna och en gång i timmen blinkar det.

Ett måste för dig som avgudade barnfilmen Ringaren i Notre Dame.

Konstnärer finns det gott om i Paris.


Caroline Gyllenkrok

caroline.gyllenkrok@st.nu

Annons

Annons

Till toppen av sidan