Annons

Annons

Annons

21-åring startar egen sortering av byggavfall

Förra året började Sebastian Norman jobba med bygg- och rivningsavfall. Han blev franchisetagare åt Big Bag.
Nu har den 21-årige företagaren precis startat en egen sorteringsanläggning i Timrå.

Det innebär att han ska konkurrera med Ragnsells, IL Recycling och andra betydligt större företag.

– Men jag vänder mig mer mot mindre företag, som åkerier, rivningsfirmor och snickare. Sedan är min nisch avfallssäckarna, även om jag också har containrar. Nu kan kunder dessutom komma hit med avfallet, säger Sebastian Norman.

Han har företagandet lite i blodet. Vid 17 års ålder hoppade han av gymnasiet i Sundsvall och börja jobba som lagermontör åt sin pappa. Pappa Håkan har också ett mindre åkeri och det blev nästa steg för sonen.

Annons

Annons

– Under tiden där blev jag intresserad av avfallshantering och i fjol kontaktade jag Big Bag i Stockholm. Det resulterade i att jag blev deras nordligaste franchisetagare.

Han säljer säckarna via byggvaruhus. När de är fulla ringer kunden och då hämtar Sebnor AB, som företaget heter, upp säckarna.

– Tidigare har vi kört avfallet till Blåberget, men nu kan vi i stället krossa och sortera det här. Sedan går mer parten till förbränning i Korstaverket, en del återvinns och det som är miljöfarligt går till Blåberget. Det är viktigt att det här görs på ett miljöriktigt sätt. Det blir också billigare för kunderna om de själva sorterar rätt från början, exempelvis lägger trä för sig, påpekar han.

Företaget har nu 3 000 kvadratmeter tomt på industriområdet i Timrå.

– Jag tittade först i Birsta, men där är det väldigt mycket trafik ibland och byggavfall är heller inte så snyggt att titta på. Timrå ligger dessutom väldigt bra geografiskt, eftersom vi riktar oss mot Sundsvall, Timrå och Härnösand, tycker Sebastian Norman.

Företaget har nu tre anställda och ska ta in en fjärde person under våren.

– Sedan får vi se hur det går, men kanske det kan bli ytterligare någon senare under året, tror han.

Dessutom tar han lite hjälp från annat håll – mamma Annelie sköter ekonomin.

Sebastian Norman, 21 år, har nu öppnat en egen anläggning i Timrås industriområde där man sorterar bygg- och rivningsavfall. De tre anställda ska bli fyra under våren är det tänkt.

Annons

Annons


Tommy Lindberg

tommy.lindberg@st.nu

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan