Annons

Annons

Annons

Catti Edfeldt 61 år

För 61 år sedan, 1950, föddes regissören Catti Edfeldt. Hon har gjort flera tv-serier och filmer för barn och ungdomar, bland annat Eva & Adam - fyra födelsedagar och ett fiasko, efter Måns Gahrtons och Johan Unenges serier. 2007 fick hon en Guldbagge för filmen Förortsungar, med Gustaf Skarsgård i huvudrollen, samt en Guldspira för sina insatser inom barn- och ungdomsfilm.

Annons

För 68 år sedan, 1943, föddes komikern Eric Idle. Han var med och gjorde tv-serien Monty Python's flying circus, som var banbrytare inom humorn och i dag närmast är kultförklarad. Dessutom har han gjort musikalen Spamalot som i höstas hade svensk premiär i Malmö. Den bygger på Monty Python-gängets långfilm Monty Python and the holy grail, eller Monty Pythons galna värld, som filmen hette på svenska.

Annons

Namn vi minns

För 112 år sedan, 1899, föddes den sovjetiske politikern Lavrentij Berija, en av Stalins närmaste män. Berija ansågs vara den som höll i yxan i många av de paranoida utrensningar som gjordes inom det sovjetiska kommunistpartiet från 1938. Men efter Stalins död 1953, rensades Berija snabbt bort, då han med sina kontakter inom säkerhetspolisen var ett stort hot mot de kvarvarande i partitoppen. Trojkan Malenkov, Chrusjtjov och Molotov var snabbare än Berija och 1953 avrättades han dömd för högförräderi.

Regissören Catti Edfeldt tar emot Guldspiran på Guldbaggegalan, 2007.

Komikern Eric Idle vet hur man får folk att skratta.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan