Annons

Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Joacim från Matfors sköt hem guldet

Här är Matfors färskaste Europamästare.

37-årige Joacim Blom tog i helgen guld i westernskytte under EM i Polen.

– Det kändes otroligt bra, säger han.

102 tävlande från hela Europa gjorde upp i westernskytte, eller cowboy action shooting, i Polen i helgen. Matforsbon Joacim Blom, som tävlar för Northern rangers – Sundsvalls pistolskytteklubb, tävlade i klassen Frontier cartridge som innebär att han skjuter med patronladdat svartkrut.

Efter tre dagars tävlande stod han som segrare – igen. Även förra året tog han hem EM-guldet.

Annons

– Det kändes otroligt bra. Det är en sak att vinna EM en gång, det kan man väl göra, men att göra det igen bevisar för alla andra att det inte bara var tur, säger Joacim.

Annons

Allt handlar om snabbhet.


Flera vapen

Under tävlingen sköt de tävlande i tolv olika så kallade stager – skjutstationer – under tre dagar. Joacim berättar att man skjuter 26 skott på varje stage, tio med revolver, tio med bygelrepeter och sex stycken med hagelbössa. För varje bom fick de tävlande fem sekunders tilläggstid och de inte sköt i den ordning de skulle var straffet tio sekunders tilläggstid.

Totaltiden räknas ut efter alla de olika stagerna och Joacim tog i år hem segern med sju sekunders marginal.

– Jag hade massor av bommar och det var inte så bra, men det gick blixtsnabbt i stället.


Tidstypiska kläder

Han berättar att han även tävlar i andra skyttegrenar och att han halkade in på westernskytte när han var ny medlem i föreningen. Det var 2004 och sedan dess har han lagt mycket av sin fritid på både träningar och tävlingar. Men det är inte bara skyttet som lockar.

– Hade det inte varit för kamratskapen hade man nog gjort något annat, säger Joacim.

En annan viktig del är kläderna. Det är krav på att alla som tävlar ska klä sig i tidstypiska kläder och Joacim har bland annat väst, skjorta, boots och hatt på sig när han tävlar.

– Det är precis som att du kliver tillbaka i tiden.

Nu står siktet inställt på SM och de nordiska mästerskapen som avgörs senare i år. Joacim som tog en trippel – guld i EM, SM och NM – i fjol hoppas kunna upprepa bedriften i år.

Annons

Annons

– Det är första målet, sedan vilar man lite på hanen. Sedan är det EM 2012 jag siktar på.

Vinnare. I helgen tog Joacim Blom från Matfors EM-guld i westernskytte, nu siktar han på att kamma hem guld i både SM och nordiska mästerskapen i år också.


Sofia Roström Andersson

Annons

Annons

Till toppen av sidan