Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Den stora smällen

Mänskliga kulturer har alltid påverkats av naturen. Både uråldriga processer och ögonblickliga katastrofer har haft stor betydelse. I fem artiklar belyser Sundsvalls Tidning några av dessa flaskhalsar för världens utveckling. Till exempel inledde det jättelika vulkanutbrottet på den grekiska ön Thera under antiken en civilisationskollaps i östra Medelhavet.

Vulkanutbrott spelade en viktig roll i det skeende som blev den minoiska civilisationens undergång och banade väg för att greker och senare romare skulle ta över dominansen i Medelhavet. Utan vulkanernas inblandning hade Europas antika historia kanske fått ett helt annat förlopp.

Annons

Östra Medelhavsområdet utgjorde under stora delar av antiken i praktiken världens centrum. I söder låg det mäktiga Egypten. I öster avlöste sumerer, babylonier, assyrier och andra folk varandra som härskare över Levanten och Mesopotamien. Och i norr låg Kreta, vars minoiska civilisation (efter sagokungen Minos) blev Europas första högkultur.

Människor hade bosatt sig på Kreta cirka 7 000 f.Kr. och med tiden utvecklat ett avancerat jordbrukssamhälle. Invånarna började snart också bedriva långväga handel med bland annat koppar, som fanns i riklig mängd på närbelägna Cypern och var en av huvudingredienserna i den tidens viktigaste material, brons. Minoerna blev därför allt mer välmående och kunde ca 2 600 f.Kr. organisera sig i småriken kring stora palats, varav Knossos blev det mäktigaste.

Annons

Minoerna grundade också kolonier på närliggande öar. Som Thera (som nu heter Santorini), där innevånarna uppnådde en ännu högre levnadsstandard. Arkeologerna har bland annat funnit en stad med regelbundet gatunät kantat av trevåningshus utrustade med både vattenledningar och inomhustoaletter. Och då ön var vulkanisk tror vissa att man, precis som på dagens Island, använde jordvärme för att även förse vissa hus med varmvatten.

Annons

Då detta var saker som i flera fall inte skulle återuppfinnas förrän på 1800-talet finns det de som tror att Thera var förebilden för den utopiska ön Atlantis, som den grekiske filosofen Platon sedan skrev om på 400-talet f.Kr. Och även om Atlantis bara var en myt stämmer i alla fall Platons skildring av dess undergång väl med vad som sedan faktiskt hände med Thera.

Omkring 1 700 f.Kr. drabbades först den minoiska civilisationens hemort Kreta av en stor katastrof som förstörde flera av dess palats. Troligen berodde detta på jordbävningar, en invasion av folk från dagens Turkiet, eller både och. Och knappt hundra år senare skulle tragedin bli ännu större. Enligt en uppskattning, baserad på trädringsdateringar, inträffade nämligen 1628 e.Kr. ett vulkanutbrott på Thera som kan ha varit det största under mänsklighetens historia. Nästan hela ön sprängdes bokstavligen i luften så fullständigt, att rester av den minoiska bosättningen inte återupptäcktes förrän 1967.

Och denna katastrof fick enorma konsekvenser. De askmoln, jordskalv och flodvågor (tsunamis) som följde medförde så stor förödelse även på Kreta att hela den minoiska kulturen försvagades så pass att ön senare, omkring 1420 f.Kr., kunde underkuvas av krigiska mykenare från grekiska fastlandet. Ja, det finns till och med de som tror att de Egyptens tio plågor som omnämns i Bibeln – och även i vissa andra, ickereligiösa texter – åtminstone indirekt kan ha varit konsekvenser av utbrottet.

Annons

Annons

Therakatastrofen blev också inledningen på en långvarig nedgångsprocess, som skulle sluta med en fullskalig civilisationskollaps i östra Medelhavsområdet omkring 1 200 f.Kr., då samhällen från Grekland via Turkiet och Mesopotamien till Egypten plötsligt föll samman. Troligen beroende detta på en kombination av nya vulkanutbrott, jordbävningar och torka, vilka i sin tur orsakade krig och flyktingströmmar. Varpå Europas historia med tiden skulle ta en helt ny vändning i takt med att först greker och sedan romare kunde bli dominerande.

Lästips: Den som vill veta mer om bland annat den minoiska civilisationens uppgång och fall kan läsa Oliver Dickinsons The Aegean from Bronze Age to Iron Age (Routledge 2006). Boken finns inte översatt till svenska.

Knossos. Keramisk konst, mosaiker och arkitektur var högt utvecklade konstarter inom den minoiska palatskulturen på Kreta. Men om inte Therakatastrofen inträffat hade kanske de gamla minoerna fortsatt att vara Medelhavets härskare och vår historia hade tagit en annan väg.


Anders Edwardsson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy