Annons

Annons

Annons

Annons

När domaren är rasist

Tjugoåriga Sanna Hill från Södertälje har besökt Sydafrika – och tror sig se framtiden för Sverige. "Det pågår ett folkmord i Sydafrika" skriver Hill. All "påtvingad mångkultur" har lett till "civilisationsförfall och ständigt våld." Och snart kommer Sverige bli likadant, eftersom "Sverige gör allt för att bli som Afrika på många sätt."

Om Sanna Hill hade varit en vanlig 20-åring, vilken som helst, hade man kunnat skaka på huvudet åt hennes tragiska okunnighet Men Sanna Hill är politiker, folkvald ersättare i Södertäljes kommunfullmäktige för högerextrema Nationaldemokraterna och nämndeman i tingsrätten.

Annons

Annons

Avslöjandet sätter ljuset på bristerna med det svenska nämndemannasystemet. Det grundläggande problemet är förstås inte att systemet öppnar dörren för nationaldemokrater. Kärnan i problemet är att nämndemännen alls är politiskt tillsatta.

Kan invandraren vars öde avgörs av en nationaldemokrat lita på den svenska rättssäkerheten? Kan den unga anarkisttjejen få fullt förtroende för rätten om nämndemännen är äldre, konservativa män? Kan den rika moderaten förvänta sig att bli rättvist behandlad av en vänsterpartist?

Svaret är i bästa fall: Kanske. Och det räcker inte.

Annons

Annons

Till toppen av sidan