Annons

Annons

Annons

Annons

Timrå

Sjukvården missade bruten nacke

Karin Moberg, 56, råkade ut för en bilolycka och fick gå med bruten nacke i nio månader innan det upptäcktes.

Missen på Sundsvalls sjukhus kan ha förstört hennes liv.

– Jag blev så vansinnigt besviken när jag fick höra att det hade kunnat se annorlunda ut för mig om man skött det rätt från början, säger hon.

På inrådan av landstingets patientnämnd har Karin Moberg anmält händelsen till Socialstyrelsen. Hon berättar att det som är viktigt för henne är att något liknande inte drabbar någon annan på samma sätt.

Det besked hon fått av sin ortopedläkare på Norrlands universitetssjukhus i Umeå är att om sjukvården i hennes fall gjort rätt från början så hade hon kanske sluppit livslångt lidande.

– En fraktur läker efter tre månader oavsett om den läker rätt eller fel. Jag har en öppen fraktur i nacken och så kommer det att vara resten av livet, säger Karin Moberg.

I dag lever hon med kronisk smärta. Dessutom domnar armarna, händerna, benen och ansiktet bort ibland. En enkel sak som att sitta har blivit väldigt svårt för henne och glädjeämnen som stickning och trädgårdsarbete klarar hon inte längre av.

Annons

Dessutom är nattsömnen förstörd. Varje gång hon vänder sig i sömnen så vaknar hon.

Annons

– Jag får nästan panik när jag sitter i en bil. Efter en liten stund har jag nästan ingen känsel alls någonstans. Jag kan inte göra någonting och är ständigt dörädd för vrida på huvudet. Jag vet ju att om jag knycker till lite extra så kan jag bli helförlamad, säger Karin Moberg.

Det var på första arbetsdagen efter sommarsemestern 2010 som hon råkade ut för bilolyckan som förändrade hennes liv. Hon var på väg hem till Storsand i Söråker och mötte en lastbil med en container i höjd med Timrå kyrka. Det visade sig att containern som stod på flaket var dåligt fastsatt och gled av.

På sätt och vis hade Karin Moberg och hennes man tur. Containern träffade bara en del av fronten och deras bil slungades bakåt ned i diket, men båda överlevde.

Till en början såg det också ut som att de klarat sig med lindriga skador. En slutsats som visade sig vara helt felaktig, även om Karin Moberg försöker glädja sig åt att hon ändå har livet i behåll.

Hon bjuder på sig själv under intervjun med ST och har nära till skratt. Men när hon får frågan om vad hon egentligen tänker när hon får höra av sin läkare i Umeå att hon helst ska låta bli att göra många av de saker som tidigare gav livet mening, då kan hon inte hålla tillbaka tårarna. Det blir nog inga fler skoterturer med maken i fjällen, konstaterar hon.

Annons

– Vad är det egentligen för liv jag har i dag? säger Karin Moberg.

Annons

Karin Moberg, 56 år, kan få leva med bruten nacke resten av livet. En skada som hade kunnat läka om sjukvården gjort rätt från början.

Här var Karin Mobergs bil nära att krossas av en lastbilscontainer. Hon och hennes man överlevde olyckan, men de skador hon lever med i dag kan ge ett livslångt lidande. Med rätt vård från början hade hennes liv kunnat se annorlunda ut.


Fredrik Nilsson

fredrik.nilsson@st.nu

Annons

Annons

Till toppen av sidan