Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Hoppet ser ut att vara ute för villorna i Petersvik

Kulturhistoriskt intressanta – men inte värda en byggnadsminnesförklaring, enligt länsstyrelsen. Hoppet verkar nu vara ute för de gamla villorna i Petersviksområdet. Bara en överklagan från Riksantikvarieämbetet kan nu stoppa rivningarna i området.

Frågan om att byggnadsminnesförklara de nio pampiga villorna i Petersvik väcktes av vetenskapsjournalisten Nils-Johan Tjärnlund i somras.

Hans förhoppning var att rädda de gamla bostäderna från rivning – vilket annars skulle bli ett faktum i och med kommunens satsning på en kombiterminal i området.

Länsstyrelsen har sedan dess utrett ärendet, dels genom att besöka och dokumentera byggnaderna, dels genom att anlita en antikvarie för konsultation.

Annons

Annons


Villorna inte unika

Nu har domen fallit – myndigheten anser att området som helhet har ett kulturhistoriskt värde och är ett ”uttryck för den regionala industrihistorien och särskilt Sundsvalls historia”.

Men några skäl till att byggnadsminnesförklara de nio husen ser man inte. Sommar- villorna är inte unika utan ses snarare en del av en samhällsutveckling som pågått på många platser i Sverige.

– Byggnaderna är att betrakta som kulturhistoriskt värdefulla främst ur ett lokalt/regionalt perspektiv. Byggnaderna var för sig är enligt länsstyrelsen inte synnerligen märkliga i den mening som detta begrepp ges i lagstiftningen, skriver man i beslutet.


Inlöst för 9,5 miljoner

Några av villorna som nu utretts har redan lösts in av kommunen, däribland ett 1880-talshus i Granli som kommunen betalade totalt 9,5 miljoner kronor för.

Totalt sett återstår cirka sju fastigheter att förhandla om.

Om kommunen kommer överens med ägarna – och länsstyrelsens beslut inte överklagas – kan inget stoppa rivningen.


Avvaktar klagotiden

– Nu avvaktar vi klagotiden innan vi gör något överhuvudtaget. Sedan fortsätter förhandlingarna med fastighetsägarna och så får vi se var vi landar någonstans, säger Bertil Lindström på kommunens planavdelning.


Patricia Svensson

patricia.svensson@dagbladet.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy