Annons

Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Sundsvallsbor blåsta i stor guldgruvebluff

Allt som glimmar är inte guld.

Det har ett 30-tal personer, främst bosatta i Sundsvall, fått erfara.

De har lånat ut minst tio miljoner kronor för att starta en guldgruva i Ghana.

I dag är de totalblåsta.

Bakom den jättelika bluffen står en känd bedragare som tidigare varit involverad i den så kallade ”Uppsalamaffian”.

Det hela började våren 2011. En 45-årig Sundsvallsbo började låna upp pengar – stora pengar av privatpersoner och företag.

Pengarna skulle användas till att starta en guldgruva i Ghana. Avkastningen skulle bli enorm. Satsade du 100 000 kronor skulle du få tillbaka närmare en miljon kronor.

Minst 20 Sundsvallsbor är i dag grundlurade. En företagare i Sundsvall satsade 1,5 miljon kronor. Flera privatpersoner gick in ”tungt” i projektet, allt från 50 000 kronor till 800 000 kronor.

Så här säger en av de drabbade till Dagbladet:

– 45-åringen äger verkligen talets gåva, han kan övertyga vem som helst om vad som helst. Själv lånade jag upp 180 000 kronor på banken, pengar som jag satsade i gruvprojektet.

Annons

Annons

• Vad tänkte du på när du lånade ut så mycket pengar?

– Jag trodde det var en bra affär, i dag är jag i princip utfattig och får jobba extra för att betala av banklånet.


Uppsalamaffian

De lånade pengarna sattes in på minst två olika konton i Swedbank. Ett av dessa står en 55-årig kvinna i Stockholm bakom. Hon är exhustru till den kände storbedragaren som skulle sköta affärerna och starta guldgruvan i Ghana.

Han har enligt uppgift tidigare varit involverad i den så kallade Uppsalamaffian.

De som lånade ut pengarna började efter hand att kräva tillbaka åtminstone delar av sin investering i gruvan.

Ingenting hände. Storbedragaren skulle komma till Sverige och Sundsvall och förklara läget. Men han dök aldrig upp. I stället ville han ha in mer kapital, bland annat för flygbiljetter.

– Från början trodde jag att jag var ensam om att ha blivit lurad. Men i dag vet jag bättre. Minst 20 personer i Sundsvall har blivit bedragna, säger en drabbad.

• Hur mycket pengar handlar det om?

– Bara här i Sundsvall rör det sig om minst tio miljoner kronor, men härvan kommer att svälla ytterligare, det är jag övertygad om, det finns ju de som blivit blåsta både i Stockholm och Gävle.


Gått under jorden

Det finns tre toppfigurer i den här härvan.

1: Den 45-årige mannen i Sundsvall som lånat upp pengarna. Han har i dag gått under jorden och har ingen fast adress. Nyligen samlades några av de som blivit lurade för att en gång för alla göra upp med 45-åringen. Han har tidigare dömts för narkotikabrott.

Annons

2: 55-årig kvinna bosatt i Hägersten. Tog emot pengar från den 45-årige Sundsvallsbon, pengar som sattes in på minst två olika konton i Swedbank. Pengar som sedan överfördes till Ghana. Tidigare gift med storbedragaren som skulle starta upp guldgruvan i Ghana. Kvinnan är enligt uppgift hotad till livet

Annons

3: Storbedragaren, tidigare involverad i Uppsalamaffian. Bor nu i Ghana där han skulle satsa de lånade pengarna i en guldgruva som skulle ge en enorm avkastning. Allt är en bluff. Har gjort sig oanträffbar och vägrar att komma tillbaka till Sverige och de blåsta långivarna.

I går lämnades det in ett antal anmälningar till polisen i Sundsvall.


Offren skäms

En av Dagbladets källor:

– I dag vet vi att det finns ett 30-tal personer som blivit lurade. Det finns fler men de har hittills inte hört av sig till polisen eftersom de skäms över att ha blivit blåsta på stora pengar.

Fakta

Så här gick bluffen till:

1: Den 45-årige Sundsvallsbon började våren 2011 låna upp pengar av både företag och privatpersoner för en mycket lönsam gruvinvestering i Ghana. Han har i dag ingen fast adress och är hotad till livet

2: 55-årig kvinna i Stockholm som samlade ihop de upplånande pengarna på minst två olika konton på Swedbank. Tidigare gift med storbedragaren som skulle starta gruvan i Ghana.

3: Storbedragaren. Mannen som skulle starta gruvan i Ghana. Trots uppmaningar från långivarna vägrar han att återvända till Sverige. Har enligt uppgift tidigare varit involverad i den så kallade Uppsalamaffian.

Annons

Löfte. De som satsade pengar i guldgruvan utlovades stora vinster. I dag är minst ett 30-tal personer runt om i Sverige totallurade på omkring tio miljoner kronor och härvan förväntas växa.


Arne Åkerlund

arne.akerlund@dagbladet.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan