Annons

Annons

Annons

Annons

Timrå

Vandring med dramatisk berättelse

I skogarna mitt emellan Ljustorp och Indal ligger resterna av en gammal by.

Där utspelade sig ett kärleksdrama med dödlig utgång.

Nu arrangeras en vandrig till Glupentorpet och deltagarna får ta del av berättelsen.

Elisabeth Nilsson och Olof Ulander vid resterna av det lilla skogstorpet i Glupen där en dramatisk händelse utspelade sig kring sekelskiftet.

Annons

Hembygdsföreningen i Ljustorp arrangerar tillsammans med Studiefrämjandet och Naturskyddsföreningen vandringar i Ljustorpsskogarna. Ofta kombineras vandringarna med berättelser och information om vad som skett på utflyktsmålen i trakterna. Så sker också under lördagen och då är det Ljustorpsbon Olof Ulander som berättar om det hemska som skedde i skogsbyn Glupen år 1915.

Annons

– En person blev skjuten och det skedde i samband med en kärlekshistoria, berättar Olof och visar resterna av den gamla stugan där torparna bodde.

Annons

Torpet i den lilla skogsbyn restes i mitten på 1800-talet och en av de som växte upp i Glupen var Maria som sedermera blev något av en huvudperson i den dramatiska mordhistorien. Bakgrunden till det berättar Olof är att två män blev förälskade i kvinnan.

– En av dem var en stor karl och den andra var liten och kutruggig. Det slutade med att den lille sköt den store där ute i skogen sedan gick han och anmälde sig hos polisen i Indal. Så berättas historien, säger Olof Ulander.

Nu finns i princip bara några brädhögar kvar av de gamla skogstorpen i Glupen men ett par jordkällare är i princip intakta fortfarande. Och just till en av jordkällarna ska Maria ha tagit till flykten när kärleksbråket började.

– Hon ska ha gömt sig där under skottdramat, säger Elisabeth Nilsson som också kommer vara med under vandringen i Glupenskogarna för att berätta om naturen i området.

Olof Ulander förklarar också att den uppskakande händelsen fick ett oväntat slut.

– Den lille mannen som sköt hävdade att det var i självförsvar och han blev frikänd i rättegången, säger Olof.

Efter det så levde Maria och den kortvuxne mannen kvar i den lilla skogsbyn.

– De var väldigt fattiga och Marias vandringar till bönderna under vintrarna när hon tiggde hö till djuren blev ett känt inslag på orten, berättar Olof Ulander.

Annons

Annons

Elisabeth Nilsson och Olof Ulander vid resterna av det lilla skogstorpet i Glupen där en dramatisk händelse utspelade sig kring sekelskiftet.


Lars Windh

lars.windh@st.nu

Annons

Annons

Till toppen av sidan