Annons

Annons

Annons

Turbulensen inom Borgsjö-Haverö församling

Stiftet tillbakavisar kritiken från kyrkorådets ordförande

Att stiftet skulle motarbeta rekryteringen av en ny kyrkoherde i Borgsjö-Haverö församling stämmer inte alls.

Det säger stiftsjurist Peter Lundgren, som inte delar Ulla Arvidsons bild av stiftets roll i rekryteringsarbetet.

De anklagelser som riktas från kyrkorådets ordförande om att man från stiftets sida skulle motarbeta Borgsjö-Haverö församling, och avråda sökande från att ta jobbet som kyrkoherde, är ingen bild som känns igen uppe i Härnösand.


Bedömer lämplighet

– Stiftet har som funktion att yttra sig över de sökande, men det handlar bara om vad som kan liknas vid en vanlig lämplighetsbedömning, säger stiftsjurist Peter Lundgren.

Annons

Annons

Däremot menar han att man kan ha åsikter där som kanske inte alltid överensstämmer med vad kyrkorådsordföranden vill höra.


"Ta tag i saker"

– Till exempel kan man tänka sig att om det är en församling där det är rörigt och stökigt så är det bra om man får någon som är rutinerad och beredd att ta tag i saker och ting, säger Peter Lundgren.

Vad det gäller synpunkterna om att stiftet inte skulle ha rätt att utföra en tillsyn utan diarieförda klagomål som grund, så är han också av en annan mening.


Kan agera

– Domkapitlet kan visst agera i ett sådant här fall om det finns indikatorer på att det behövs, oavsett om klagomålen blivit diarieförda eller har framförts anonymt på telefon, säger Peter Lundgren.


Kommer ta upp

Som Dagbladet berättade i går så kommer domkapitlet ta upp både tillsynen och den utredning som inletts mot Per-Axel Larsson vid sitt möte i nästa vecka.


Micke Engström

micke.engstrom@dagbladet.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan