Annons

Annons

Annons

Turbulensen inom Borgsjö-Haverö församling

Blivande kyrkoherden fick inget veta om tillsynen

I bara någon månad jobbade Maria Pettersson som kyrkoherde i Borgsjö-Haverö.

Men arbetssättet i församlingen fick henne att flytta hem till Kalix igen.

Hon är en bland flera som valt att lämna församlingen.

Hon tackade ja till tjänsten men var lite kluven.

Barnen ville bo kvar i Överkalix och själv hade hon en längtan söderut till släkten.

Maria Pettersson, kyrkoherde i Överkalix, bestämde sig ändå för att ge Borgsjö-Haverö församling en chans och tackade ja till anställningen som erbjudits henne.

– Jag vikarierade för några år sedan i Haverö och trivdes väldigt bra där, säger hon.


Andra förutsättningar

Men under vägen från hennes "ja" till att tjänstgöringen skulle starta ändrades förutsättningarna.

– I maj pratade jag med kyrkorådets ordförande, Ulla Arvidson, om att jag skulle vilja börja redan under sommaren och vara semestervikarie för Per-Axel Larsson, vilket Arvidson lovade framföra till honom, berättar Maria.

Annons

Tiden gick och Maria hörde inget ifrån vare sig kyrkoherde eller kyrkoråd och i mitten av sommaren kom så Maria Pettersson ner till sin nya församling.

Annons


Ingen vetskap

Vad hon inte visste var att planerna ändrats radikalt – utan Marias vetskap.

– Per-Axel sa att han inte kunde ta semester, varför vet jag inte, och på så sätt blev jag överflödig. Kyrkorådet borde ha kontaktat mig tycker jag och jag fick heller inget veta om det tillsynsbesök som stiftet gjort, säger Maria.

Trots den korta tiden i församlingen har hon hunnit bilda sig en uppfattning om verksamheten och är kritisk mot hur kyrkorådet gått in i verksamheten och tagit över uppgifter som en kyrkoherde ska sköta. Exempelvis vad gäller personalanställningar och uppsägningar.

– Om jag nu var tänkt att bli deras nya kyrkoherde borde jag väl ha fått vetskap om vad som pågick i församlingen. Jag borde fått delta i samtalen kring frågor om de anställda, det hade varit viktigt för mig om jag tillträtt, säger Maria.


Vara arbetsledare

Hon anser även att kyrkoherden ska vara arbetsledare, inte kyrkorådet.

– Kyrkorådet ska inte vara operativ ledare, de ska finnas i bakgrunden och stötta, säger Maria som nu ska vända sig till facket för att få deras åsikt kring händelsen

I slutet av juli lämnade Maria Pettersson Ånge och är nu tillbaka i Överkalix.

Maria Petterssons två föregångare, Ulla Sjöberg och Mia Ödmark, lämnade även de tjänsten efter kort tid. Ingen av de två vill kommentera tiden i församlingen.

Annons

Annons

BESVIKEN. På bara några år har tre personer hoppat av jobbet som kyrkoherde i Borgsjö-Haverö församling. Sist i raden är Maria Pettersson, och hon menar att det var turbulensen i församlingen som var orsaken till att hon ångrade sig. "Om jag nu var tänkt att bli deras nya kyrkoherde borde jag väl ha fått vetskap om vad som pågick i församlingen", säger hon.Foto: Micke Engström

• Maria Pettersson.

• Mia Ödmark.

• Ulla Sjöberg.


Marie Öberg

marie.oberg@dagbladet.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan