Annons

Annons

Annons

Turbulensen inom Borgsjö-Haverö församling

Tvingas söka ny kyrkoherde igen

Borgsjö-Haverö församling måste utannonsera jobbet som kyrkoherde på nytt. Detta sedan även sidospåret Maria Kihlberg tackat nej.

Dessutom kommer en ny kantor att sökas då även Emil Lindahl hastigt valt att lämna församlingen.

Redan i januari återtog Maria Kihlberg från Tåsjö församling sin ansökan om att få jobbet som kyrkoherde i Borgsjö-Haverö församling. Ändå erbjöds hon tjänsten efter att huvudspåret Maria Pettersson från Överkalix meddelat att hon inte längre var intresserad.

– Hon var här och tittade för några veckor sedan, men det blev ingenting mer än så, säger kyrko-rådets ordförande Ulla Arvidson.

Annons

Därför togs också ett inte helt oväntat beslut när kyrkorådet sammanträdde i onsdags.

Annons

– Vi kommer att annonsera ut tjänsten på nytt, och den rekryteringen börjar omgående, säger Ulla Arvidson.

Men det är inte bara kyrkoherdeposten som kommer att läggas ut efter plötsliga avhopp.


Kantor hoppar av

Även tjänsten som kantor ska ut på sökning då Emil Lindahl också lämnat sitt jobb. Varför vill dock inte kyrkorådets ordförande gå in på.

– Jag vill inte kommentera det där, säger hon, men den tjänsten kommer också att annonseras ut nu.

Hur alla avhopp kommer påverka rekryteringsprocessen vet hon inte, men hon betonar att man fortfarande har tillgång till musik genom ett privat bolag.

– Och där finns också utbildade kantorer i det företagets stall, säger Ulla Arvidson.


Tolkningsfråga

Att kyrkoordningen föreskriver att en utbildad kantor ska vara anställd av församlingen, vilket också påtalats vid ett kyrkoråd, är något hon menar är en sanning med modifikation.

– Det är en tolkningsfråga. Kyrkoordningen är inget regelverk som har moderniserats, och vi kommer att ha kyrkomusik vid varje förrättning vilket är det viktigaste, menar Ulla Arvidson.

Att inte kyrkorådet har varit med och tagit beslut om att förlänga avtalet med det privata företaget ser hon inget konstigt med.

– Det ligger på kyrkoherdens delegation och är inget kyrkorådet behöver besluta om, avslutar hon.

Annons

SÖKER PÅ NYTT. Kyrkorådet tog i förra veckan beslut om att man åter ska utannonsera kyrkoherdetjänsten, men också den kantorstjänst som okänd anledning blivit tom.


Micke Engström

micke.engstrom@dagbladet.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan