Annons

Annons

Annons

Nästa bok skriver jag själv

Som 14-åring kom Esmat Nabi ensam från Afghanistan till Sverige och Sundsvall. Författaren Monica Zak skrev hans historia. I går berättade de på Kulturmagasinet om boken Jag är en pojke med tur.
– Det var lite pirrigt när jag fick boken i min hand. Nästa bok skriver jag själv, säger Esmat Nabi, som i dag är 18 år.

I kaféet på Unga Magasinet sitter författaren Monica Zak, 18-årige Esmat Nabi och Azita Ghiasvand, som var hans goda man. De skrattar och pratar.

I september släpptes boken Jag är en pojke med tur. Den handlar om Esmat som sex år gammal tappar bort sin mamma och syster när de flyr mot Kabul i Afghanistan. Efter att ha jobbat i en mattfabrik i åtta år flyr han mot Europa, och hamnar på krokiga vägar alldeles ensam i Stockholm. Som ensamkommande flyktigbarn placeras han i Sundsvall. Han var 14 år och kunde varken engelska eller svenska.

– Jag träffade Esmat första gången på Katrinelunds skola under ett författarbesök. Han sökte upp mig och började berätta sin historia. Jag skrev upp hans namn på en papperslapp, men den tappade jag bort, berättar Monika Zak.

Annons

Det tog något år men de fick kontakt igen. Och Esmat Nabi åkte ner till Stockholm och bodde hos Monica Zak under jullovet. De pratade, och Monica Zak skrev.

Annons

– Min idé från början vara att jag ville skriva en bok, och att Monica skulle hjälpa mig med svenskan, berättar Esmat Nabi.

Det blev ingen fyllig roman utan en lättläst bok där Esmat berättar om sitt liv: om flykten, om hur det är att som ensamkommande barn hamna i ett främmande land, om allt det nya och om hur det känns att blir kär för första gången. Och om hur mycket hans goda man Azita Ghiasvand har betytt för honom. Hur hon har stöttat honom i skolarbetet och framförallt lyssnat på honom.

– Jag hoppas boken kan hjälpa andra, och få andra att förstå. Det är jätteviktigt att få en bra god man när man kommer själv. Jag kände mig lycklig när jag träffade Azita. Utan henne hade jag inte klarat skolan, säger Esmat Nabi, som går sista året på gymnasiet med inriktning datateknik.

Azita Ghiasvand har en annan bild:

– Han har drivkraften. Han har varit med om väldigt mycket hemska saker. Det har pushat honom att klara skolan. Han har ett mål, säger hon.

Boken Jag är en pojke med tur läser man på skolorna och på flyktingmottagningarna. Esmat Nabi har varit på Alnö och pratat på en skola och så har han och Monica Zak varit med i TV4-programmet Efter tio.

– Det är viktigt att visa vad Esmat har gjort. Om man anpassar sig och integrerar sig i Sverige, så är ingenting omöjligt, säger Azita Ghiasvand.

I går kväll pratade de på Unga Magasinet. I dag på integrationsdagen är de tillsammans med Röda korset i Stadshuset pratar om boken.

Annons

Annons

Det blir kanske en bok till om Esmat och Afghanistan.

– Men den ska jag skriva själv, säger han.

Det är jätteviktigt att någon lyssnar. Esmat Nabi hade Azita Ghiasvand som god man när han som ensamkommande flyktingbarn kom till Sundsvall från Afghanistan. Det märker man när man läser Monica Zaks bok där Esmat berättar sin historia.

Esmat Nabi var ett ensamkommande flyktingbarn när han dök upp i Sverige som 14-åring. Han berättade sin historia: om uppväxten, flykten och om mötet med det nya landet. Författaren Monica Zak skrev boken Jag är en pojke med tur.


Lasse Hallberg

lasse.hallberg@st.nu

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan