Annons

Annons

Annons

Turbulensen inom Borgsjö-Haverö församling

Extra visitation kommer göras i Borgsjö-Haverö

Stiftet kommer göra en extra ordinarie visitation i Borgsjö-Haverö församling. Det står klart efter att sommarens tillsyn diskuterats i domkapitlet.

Dessutom får kyrkorådet bakläxa för sitt yttrande som måste förtydligas på ett antal punkter.

Stiftet är inte nöjt med de svar som inkommit från kyrkorådet och kyrkoherde Per-Axel Larsson gällande oroligheterna inom Borgsjö-Haverö församling. Det står klart efter att domkapitlet inte valt att avsluta något av ärendena.

I stället har man beslutat om att i början av 2013 göra en extra ordinarie visitation i Borgsjö-Haverö församling.

– Tanken är att biskopen tillsammans med församlingen då ska försöka hitta vägar att komma vidare, säger stiftsjurist Marie-Louise Olsson-Rautalinko.

Annons

Tre dagar har avsatts med början den 10 januari, och enligt stiftsjuristen ska det ses som en hjälpinsats.

– Det är lite ovanligt att man gör en extra visitation på det här viset, men det händer, säger Marie-Louise Olsson-Rautalinko, och berättar att det nyligen skett i Strömsund.


Vill se nytt yttrande

Annons

Men det är inte bara biskopens närvaro som domkapitlet beslutat om. De vill också se ett nytt yttrande från kyrkorådet över tillsynen då det inskickade svaret har ett antal brister. Som att det enbart har undertecknats av kyrkorådets ordförande.

– Det framgår över huvud taget inte om kyrkorådet har fattat ett beslut om att anta yttrandet som sitt eget, eller om de delegerat det till ordföranden. För det är hela kyrkorådet som ska stå bakom yttrandet, klargör Marie-Louise Olsson-Rautalinko.

Domkapitlet vill också se mer preciserade svar om de frågeställningar som ställdes efter tillsynsbesöket.

– Vi har därför vänt oss till kyrkorådet igen för att få ett nytt yttrande som hela kyrkorådet står bakom, säger Marie-Louise Olsson-Rautalinko.


Fler klagomål

När det gäller utredningen av Per-Axel Larsson så har domkapitlet fått in ytterligare klagomål beträffande hans uppträdande. Däremot har inget avgörande beslut fattats.

– Domkapitlet bestämde att han först ska få yttra sig över de nya uppgifterna, men också de saker som han tidigare fått möjlighet att yttra sig över men inte direkt har gjort, avslutar Marie-Louise Olsson-Rautalinko.

EXTRA VISITATION. Domkapitlet har beslutat genomföra en extra ordinarie visitation i Borgsjö-Haverö församling, vilket betyder att biskop Tuulikki Koivunen Bylund åter kommer besöka församlingen.Foto: Arkiv

Annons

FORTSÄTTER. Utredningen av kyrkoherde Per-Axel Larsson fortsätter.


Micke Engström

micke.engstrom@dagbladet.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan