Det var efter att flera församlingsbor hört av sig med klagomål gällande Per-Axel Larssons beteende som domkapitlet i höstas beslutade om att inleda en utredning. Bland annat hade då kritik framförts om att han varit svår att nå inför dop och bröllop, och att han även vid flera tillfällen skyndat igenom de kyrkliga ceremonierna.
– Det är väldigt sorgligt att den här typen av ärenden uppstår och jag beklagar djupt om det skadar frötroendet för Svenska kyrkan, säger biskop Tuulikki Koivunen Bylund, tillika ordförande i domkapitlet.
Det förekommer också uppgifter om att kyrkoherden inte gick att nå i samband med en tragisk olycka i Ånge sommaren 2011, och att han vid ett tillfälle ska ha handlat ut alkohol till en person som ännu inte fyllt 20 år.
Annons
– Vi har konstaterat att så är fallet, säger stiftsjurist Marie-Louise Olsson Rautalinko med anledning av det sistnämnda.
Annons
Har själv berättat
– Den person som fick alkoholen har själv berättat om det, plus att det finns ytterligare personer som har sett det hela, fortsätter hon, men betonar också att det handlade om en mindre mängd och att det skedde bara några dagar innan mottagaren av alkoholen själv skulle ha fått handla.
Sammantaget så anser man dock från domkapitlets sida att det finns tillräckligt fog för att vidta åtgärder, vilket skedde i går. Då meddelade man i ett pressmeddelande att man beslutat sig för att pricka Borgsjö-Haverös tillförordnade kyrkoherde.
– Det innebär att han under tre års tid kommer att vara under tillsyn, och skulle det visa sig att det händer någonting mer olämpligt så förlorar han sin rätt att vara präst, förklarar Marie-Louise Olsson Rautalinko.
• Räcker ett enkelt klagomål?
– Nej, det ska vara väl underbyggt. Annars kan ju någon som inte tycker om honom utnyttja prickningen för att få bort honom.
Ska troligen överklaga
Per-Axel Larsson säger till Dagbladet att han själv inte har sett domkapitlets beslut, men att det han fått berättat för sig via andra inte stämmer.
– Jag kan inte kommentera någonting som jag inte har i handen, men om det står som jag har fått det uppläst för mig så kommer jag säkert att överklaga, säger Per-Axel Larsson, och nämner langningspåståendet som exempel.
Annons
Annons
– Det stämmer inte alls. Där står ord mot ord, menar han.
Samma dag som domkapitlet avslutade utredningen så togs också beslut om att inleda en ny. Den här gången mot församlingens komminister Christina Meehan Lång för de inlägg som hon gjort i en diskussionsgrupp på Facebook, en historia som Dagbladet tidigare berättat om.
– Hon har uttryckt sig på ett sätt som är direkt olämpligt att göra som präst, säger Marie-Louise Olsson Rautalinko.
Christina Meehan Lång sa också i intervjun med Dagbladet att hon gärna träffar stiftets representanter och ger sin bild av hela historien.

Dagbladet den 4 september.
Micke Engström
micke.engstrom@dagbladet.se