Annons

Annons

Annons

Annons

Tryckerijobben räddas av två tunga titlar

Det var glada miner i tidningshuset i Örnsköldsvik i går. Åtminstone är de 17 jobben i tryckeriet räddade i tre år framåt.

– Både Expressen och Aftonbladet kommer att trycka här, säger platschefen Ulf Thors.

Annons

Tidningstryckeriet i Örnsköldsvik har varit under lupp en längre tid. Dels för att ägaren, Mittmedia AB, har planerat att växla ned på antalet tryckerier inom koncernen, men även för att kontraktet med Aftonbladet har varit på väg att gå ut.

Därför var Ulf Thors mycket lättad – och glad – när han i går kunde avslöja att Aftonbladet kommer att fortsätta trycka sin Norrlandsupplaga i tidningshuset, men även för att Expressen har bestämt att göra likadant fram till och med 2015.

Annons

– Vi kommer att förlora trycket av Dagens Industri, men vi får i stället en större aktör, säger han och nämner i samma andetag att båda tidningarna har en option, som innebär att de kan förlänga avtalet i ytterligare två år.

Om det nya avtalet med Expressen kommer att innebära några nyanställningar kunde inte Ulf Thors svara på i går, men han säger att företaget kommer att investera 4 miljoner kronor i en ny löpsedelspress.

Annons

– Vi måste göra det, eftersom båda tidningarna har en så pass stor upplaga. Dessutom handlar det om en upprustning av vårt styrsystem, plus att även en del av lokalerna måste anpassas, säger han.

Vad avtalet innebär rent ekonomiskt säger Ulf Thors att han inte vill kommentera, men han påpekar att det rör sig om en mycket god affär för Mittmedia Print, som ingår i samma koncern som bland annat Örnsköldsviks Allehanda, Tidningen Ångermanland, Sundsvalls Tidning, Dagbladet och ytterligare ett stort antal tidningar i Norrland och Dalarna.

Detaljerna runt tryckningen av de två kvällstidningarna, mer än att de lokala Ångermanlandstidningarna kommer att tryckas före, är än så länge oklara.

– Vi kommer att börja trycka Expressen den 1 juni, säger Ulf Thors, som i sammanhanget även tror att just den här tryckningen – med två konkurrenter i samma tryckeri – förmodligen är av det historiska slaget.

– Jag tror inte det har hänt tidigare, säger han och tillägger att det förstås blir samordningsvinster när det gäller distributionen.

Ulf Thors berättar även att det har varit en lång process innan alla bitarna har fallit på plats. Han påtalar också att det inte enbart är arbetstillfällen i huset som räddas tack vare de två tidningskontrakten.

Annons

– Det handlar även om att jobb räddas för en del underleverantörer, säger han.

Lennart Sjölund och Ulf Thors vid tidningstryckeriet i Örnsköldsvik, som nu kommer att trycka både Aftonbladet och Expressen.


Thorbjörn Berlin/Allehanda media

Annons

Annons

Till toppen av sidan