Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Snart premiär för mobil tandklinik

Efter många förseningar närmar sig äntligen premiären för länets mobila tandvård. En lastbil har utrustats med en tandvårdsklinik och i maj ska den börja rulla runt i Västernorrland.

– Jag vet att det här kommer att bli bra, säger Marie Englund Lindberg, tandhygienist vid folktandvården i Kvissleby.Hon är en av tre driftsansvariga och har dessutom redan jobbat med mobil tandvård tidigare i Gävleborg.

Annons

– Det känns bra att den äntligen kommer och den är efterlängtad. Vi kommer att ställa upp den på skolor och det blir bättre service för våra barn och ungdomar, säger John Kristoffersen, verksamhetschef inom folktandvården samt projektledare för den mobila tandvårdskliniken.

I maj ska den ombyggda lastbilen levereras från Helsingborg samtidigt som en tandsköterska och två tandhygienister fått ta C-körkort för att bli driftansvariga för den nya kliniken. Lastbilen kommer att köras ut till skolor ute på landsbygden som tidigare drabbats av nedläggningar av tandvårdskliniker.

Annons

Bättre för föräldrar

– Det här kommer till exempel att innebära förbättringar för föräldrar som inte behöver ta ledigt en halvdag för att följa med barnet in till stan. Nu kan barnet i stället gå med kompisar till tandläkaren, säger Kristoffersen.

Annons

Den mobila kliniken ska bemannas med personal från närmaste folktandvård.

I till exempel Liden blir det Nacksta som ser till att de har personal och när den står i Stöde kan man ta personal från Fränsta eller Matfors.

Bättre kontroll av barnen

En fördel är även en större kontroll på att barnen inte missar sina tandvårdsbesök.

– Det kommer att bli ett otroligt effektivt omhändertagande. Det blir också mindre problem med uteblivande bland barnen, säger Marie Englund Lindberg, tandhygienist i Kvissleby som tagit C-körkort och blir en av de tre driftansvariga.

Lastbil med skåp

Fordonet är en lastbil med ett stort skåp där det ryms en tandvårdsklinik. I april ska den mobila enheten sedan levereras till länet. Därefter ska lastbilen dekoreras och första arbetspasset lär bli i Junsele.

– Allt det här är jättepositivt och vem vet om vi kanske kan spinna vidare på den här tråden. Om politikerna tycker att det här även är intressant inom äldrevården skulle lastbilen i förlängningen kunna användas för ännu mer saker, säger Birgitta Hamberg, verksamhetschef för både folktandvården Medelpad Södra och den mobila tandvården.

Fakta

Nedläggningar

Landstingsfullmäktige beslutade att lägga ner folktandvårdens kliniker i Björna, Liden, Långsele, Näsåker, Stöde, Söråker, Bjästa, Junsele och Nyland.

Dessutom beslutade man att lägga ner specialisttandvårdsklinikerna för tandreglering i Sollefteå och Härnösand.

Annons


Ove Öst

ove.o@st.nu

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy