Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Skål – sminket är en fest

Strawberry Daquiri, Pink Panther, Cosmopolitan.

Vårens smink är en sprudlande cocktail av neon.

Här visar make up-proffset Lisa Dahlström hur du fixar färgfest i fejset.

Att vi går mot ljusare tider märks också i sminkväskan. Vårpaletten sprakar av klara toner.

Både ögon och läppar ska lysa av färg i vår – helst flera nyanser samtidigt. I Make Up Stores vårkollektion, "Cocktail", har produkterna fått namn efter populära, festliga drinkar som Cosmopolitan och Strawberry Daquiri.

– Tanken är att man ska blanda sin egen cocktail av färger på ögonen. Det är riktig festkänsla, säger Lisa Dahlström på Make Up Store i Stenstan.


Mixade färger

Till och med munnen får gärna målas med mixade färger:

– Läpparna är mycket i fokus i vår. Även där ska man våga blanda färger och köra på "ombre-läppar" – vilket innebär att man använder två toner och tonar in dem i varandra, berättar Lisa Dahlström.

Annons


Lekfull blandning

Rebecka Johanssons partysminkning är en lekfull blandning av en hel bukett vårfärger: rosa, gult, turkost och lila. Hemligheten för att inte landa i ett kladdigt clownsmink är att inte ta ut svängarna med skuggorna för mycket:

Annons

– Man arbetar inte lika högt som man kanske vanligtvis gör med ögonskuggor. Nu håller vi oss till ögonlocket – det ska vara intensivt och närmast ögat, säger Lisa Dahlström.

De starka, neonaktiga sminktonerna må andas 80-tal – men tekniken är desto nyare:

– Förr sminkade man ända upp till ögonbrynet, nu ska man jobba mycket under ögat. Färgerna ger 80-talsvibbar, men man applicerar skuggorna på ett modernare sätt, säger Lisa Dahlström.


Turkost och rosa

Den som inte vill djupdyka helt och hållet i sminkväskan kan förstås nöja sig med en eller ett par färger.

– Turkost eller rosa kan du blanda med grått, det fungerar bra tillsammans. Självklart kan du också nöja dig med bara färgskuggan om du vill, tipsar Lisa Dahlström.

Att pigga färger dyker upp till våren är hon van vid – men 2013 lyser sminket extra starkt.

– Det brukar vara lite neutralare toner även om det alltid kommer färger till våren. I år är det verkligen färgstarkt. Det är kul att man vågar satsa.

Rebecka Johansson i en trendig partysminkning à la 2013: fyra olika färgade ögonskuggor på ögonen och markerade, rosa läppar. "Riktigt nice", säger hon om sin make up. Foto: Sofie Wiklund

Lisa Dahlström använder en flytande foundation som grund på Rebecka. "Många vill ha den tjockare bara för att det är fest men jag tycker att man ska hålla den så tunn som möjligt, så att det inte blir kakigt", säger Lisa Dahlström.

Annons

Ljusa upp ögonen med en concealer över och under ögat. "Även här är det viktigt med tunna lager. Lägger man för mycket hamnar det i linjerna vid ögonen och det är inte snyggt", tipsar Lisa Dahlström. Hon avslutar basen med att fixera med puder. Lite extra mineralpuder på sidorna av ansiktet ger extra lyster.

Annons

En basskugga på ögonen ger lyster och gör att de färgade skuggorna sitter bättre. Lisa Dahlström använder "White" och "Pink Frost". Därefter penslar hon på en eye primer på ögonlocket. "Det fungerar som ett lim. De här tre sakerna gör att skuggorna sitter superbra sen. Lägg också lite under ögonen eftersom vi ska ha mycket färg där", säger hon.

I vår ska skuggorna också ligga under ögonen. Lisa börjar med den gula skuggan "Ra" längst in mot ögonvrån. Därefter fortsätter hon med den rosa tonen "Babydoll" och den turkosa "Mint julip". "De ljusaste färgerna ska ligga längst in mot ögat för att öppna upp blicken, de mörkare lägger man utåt", säger Lisa Dahlström.

Den lila tonen "Parfait amour" läggs på ögonlocket, närmast fransarna. "Nu behöver man inte jobba så mycket med att tona, det ska inte vara så där perfekt längre. Det räcker att softa till skuggkanterna med en rund borste. Vågar man är det trendigt att låta det vara otonat – men det är en konst att få det att se snyggt ut", säger Lisa Dahlström.

Den blå kajalpennan är tillbaka. Lisa lägger både blå och vit penna längs den nedre fransraden.

En svart kakeyelinjer längs övre fransraden avslutas med en liten kråkspark. Lisa förstärker sparken med lite blå eyedust blandad med mixing liquid. "Om man övar genom att lägga en eyeliner varje kväll innan man ändå ska tvätta bort sminket lär man sig på ett par veckor. Det gäller att få in vanan. Men får man inte till det snyggt går det bra att lägga vanlig kajal längs fransarna i stället", säger Lisa Dahlström.

Lisa Dahlström lägger först en vanlig svart mascara. Därefter sätter hon fast lösögonfransarna. Limmet som används blir genomskinligt när det torkar och förstör därför inte make up:en. "Genom att sätta fast fransarna efter att du lagt mascaran kan du använda dem igen flera gånger", tipsar Lisa Dahlström.

En ljus fräsch rouge gör väldigt mycket för en make up. "Jag använder ögonskuggan "Cosmopolitan" som rouge, den är fräsch och ger mycket lyster".

Rosa pennan "Strawberry Daquiri" tillsammans med stiftet "Pink Panther" ger klara, rosa läppar som kröner verket.

Rebecka Johansson är redo att möta våren i en färgglad, pigg make up.


Patricia Svensson

patricia.svensson@dagbladet.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan