Annons

Annons

Annons

Y-salong som övertygar

Länsmuseet Murberget
Y-salongen
Verk av Olof Ahlström, Mikael Arvidsson, Patrik Berg, Janne Björkman, Christer Carlstedt, Åsa Chibás, Kirstie Ekelund, Gunilla Englund, Cecilia Hultman, Kicke Jeschke, Carina Kågström, Hans Lif, Sara Linderoth, Kerstin Lindström, Viktoria Melinder, Sture Månsson, Anna Norvell, Jan K Persson, Eva-Lena Skarin, Inga-Britt Sparring, Jörgen Gucco Sundelin, Staffan Westerlund, Lars Widenfalk, Ulla-Carin Winter, Mari Zidén, Alveola Ämting
23 februari - 28 mars

En tjej tittar mot betraktaren och har ett litet leende på läpparna. Hon har blåmärken och sår kring näsan och ögonen.

Konstnären Jöran Österman valde Anna Norvells målning "Pink T-shirt" för att introducera den tredje Y-salongen. En målning som direkt suger in besökaren i en utställning som framför allt vill visa den imponerande bredden, kraften och kreativiteten i västernorrländska samtidskonsten.

Jöran Österman är imponerad. Han har producerat och hängt utställningen och har tillsammans med Åsa Mårtensson, tillförordnad chef för kulturenheten i Haninge, haft det svåra uppdraget att välja ut 50 av 572 insända verk.

Utställningen innehåller allt från klassiskt modernistiskt måleri till installation med bild och ljud i en konceptuell presentation. Cecilia Hultmans "En rät linje" är en fascinerande installation. Många små lappar med streck som är raka, sneda, vågformade. I hörlurar talar Cecilia Hultman med nästan vetenskaplig ton om linjen mellan två punkter, hur den kan vara.

Annons

Annons

Viktoria Melinders "November" är ett stort verk som består av många små verk. Fyrkanter av tyg och alla har en återkommande droppe, broderad med fin guldfärgad tråd eller som en fläck. Alla fyrkanterna hör ihop men ändå är ingen den andra lik. Ett fascinerande och mångtydigt verk.

Kicki Jeschke är den äldsta konstnären i utställningen, hon är född 1939, men hennes textilapplikation "Hommage a´Arne Jones" har en spänst som fått mig att gissa att konstnären är 25-30 år.

Några andra bilder som fick mig att stanna till lite extra: Olof Ahlströms stora akrylmålning "Working Stations", Janne Björkmans print på glas "Skog, vård och omsorg". Åsa Chibás foto "Phone". Christer Carlstedts blyertsteckningar "K-märkt?". Lars Widenfalks glasskulptur "Cavallo Nero".

Här finns ganska många välbekanta namn från konstlivet.

– Jag har inte tittat på namn när jag valt ut verken. Det allra viktigaste har varit balansen i utställningen, att den är spännande och intressant att titta på, säger Jöran Österman.

– Det har varit viktigt att ha många tekniker och många olika uttryck. Alla har skickat in kopior av originalen och visst, någon hade varit med om jag fått se och känna på originalen. Men det är spelets regler, det är inte möjligt att ha det på något annat sätt, säger han.

Annons

Y-salongen har funnits i olika former i länet sedan 1970-talet och arrangeras vart tredje år.

"Hommage à Arne Jones" av Kicki Jeschke.

"Working stations" av Olof Ahlström,


Lars Landström

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan