Annons

Annons

Annons

Turbulensen inom Borgsjö-Haverö församling

Överklagar nya kyrkoherden

Ingen i kyrkorådet reserverade sig mot beslutet att tilldela Per-Axel Larsson jobbet som kyrkoherde i Borgsjö-Haverö församling.

Ändå har samtliga ledamöter på POSK-listan och Kyrka för alla (KFA) i efterhand valt att överklaga beslutet till domkapitlet.

Det var vid kyrkorådets januarimöte som beslut togs om att anställa Per-Axel Larsson som kyrkoherde i Borgsjö-Haverö församling. Ett beslut som visserligen resulterade i en reservation, men bara gällande delen om att frågan inte bordlades till februarimötet.

Nu har dock samtliga ledamöter för POSK-listan och Kyrka för alla valt att överklaga beslutet – som de alltså själva sa ja till – till domkapitlet.

Annons

Annons

"Kedjan har brustit"

Anledningen är enligt POSK-listans förstanamn Carina Fredriksson att man anser att förfarandet under själva anställningsprocessen inte har gått rätt till väga.

– Jag var inte med på mötet när beslutet togs, men anledningen till att vi överklagar är att vi anser att kedjan för hur en anställning ska gå till har brustit, förklarar hon.

Tanken är bland annat att domkapitlet ska yttra sig och behörighetsförklara de sökande innan tillsättning, vilket inte hanns med i det aktuella fallet.

Ärendet återkom dock på februarimötet. Då med underlag från arbetsutskottet, men också med ordförandens besked om att det bara handlade om en precisering av januaribeslutet. Något som resulterade i viss palaver, av protokollet att döma.

"Härvid uppkommer en diskussion, där de olika partigrupperna kritiserar varandras åsikter och åtgärder. Det gäller valprocedurer, överklaganden, reservationer och andra tidigare beslut", står det att läsa där.

Ordföranden meddelade också att det kommer bli ett extra kyrkoråd till följd av POSK-listan och Kyrka för allas agerande. Ett möte där fack och andra representanter kommer uppmanas att medverka då ordföranden anser att det även slår hårt mot den egna personalen.

"Företagshälsovården kommer att kopplas in för personalens arbetsmiljö är ohållbar", står det i protokollet.

Ärendet avslutas därefter med att kyrkorådet åter fattar beslut om att anställa Per-Axel Larsson som kyrkoherde, utan reservation från någon part.


Micke Engström

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan