Annons

Annons

Annons

Trycket vandrar in på vinden

Vinden, Trädgårdsgatan 16
Art Locals vindsutställning med Björn Öberg, Jenny Åström Wallmark, Anders Lövgren, Adele Löfqvist, Mari Zidén, Madelene Schreiner, Carina Kågström, Margareta Åkerberg och Ellinor Ljunglöf
18 - 20 april
Öppet lördag: 11 - 16

I vårens traditionella vindsutställning har inte det hänförande rummet, med sin förmåga att skapa magi, varit lika tongivande som tidigare. I stället har ambitionen varit att blanda uttryck och sträckt sig mot design, tryck och illustration, och så kan man förstås också göra ibland.

Här visas nu allt från Jenny Wallmarks kuddar, brickor och designade bruksföremål till väggkonst som Carina Kågströms, obetalbar när hon klär av tidens hurtfriska klyschor.

Man faller ohjälpligt för hennes bulliga och lite valhänta figurer och cynismen i bilder som "Fredagsmys", där familjemedlemmarna svimmat i varsin fåtölj, eller "Carpe jävla diem", om att ha mycket ledig tid i mycket själsdödande bostadsområden. "I kulturbranschen är det aldrig fel med en eländig barndom" är nästan färdig bara i och med titeln.

Annons

Annons

Mari Zidéns dekorerade konstglas är de föremål som mest samspelar med omgivningen; de tar upp det infallande ljuset och piggar upp det med färg på dess vidare färd: apelsinfärgat, blått, rött.

Björn Öberg bidrar med svärta: från det verkligt otäcka i ett barnätande monster till Hans Arnoldinspirerade flickor med fabriksskorstenar i huvudet. Flickan med hjorthornen på huvudet i "Someting wrong, deer?" är snarare vacker; för henne är det bisarra självklart. En kontrast är Teresa Poniatowskas fåfänga, pimpinetta fåglar, som stolt prålar med huvudplymer och där även de pluttigaste vingar kan höja en pippi över omgivningen. De går förstås bra ihop med Margareta Åkerbergs fågelholkar med pricktavlor som hjälper förvirrade inflygare att sikta rätt.

Ellinor Ljunglöf målar rockens stora i svartvitt på deras naturliga underlag vinylskivan; Anders Lövgren använder foton han tagit av bilvrak, nedslitna bakgator och andra suggestiva miljöer som hem för tecknade figurer som både är kaxiga och humoristiska.

Av Adele Löfqvists intrikata prickbilder är inte minst ugglan värd att betrakta en stund. Madelene Schreiners foton är spöklikt skira, vackra och illusoriska: här tonar gestalter fram som vore de bara halvt verkliga, vänliga och lugnande i sin överjordiskhet.

Så kommer många röster i många tonlägen från vinden i år.

Annons

Björn Öberg, Mari Zidén och Jenny Åström Wallmark är några av utställarna i årets vindsutställning på Trädgårdsgatan 16.

Annons

Fotografi av Madelene Schreiner.

Glaskonst av Mari Zidén.


Anna-Maria Wiklund

anna-maria.wiklund@dagbladet.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan