Annons

Annons

Annons

En kärlek som präglade hela livet

Lunchteater på Svea: Kärlekens ljuva plåga
Med Åsa Karlin och Tess Paulsen

Man vet när man älskar, säger Tess Paulsen och Åsa Karlin i rollerna som Magdalena Rudenschöld och hennes syster. Och när man väl vet tycks det vara svårt att bortse från den vetskapen.

Magdalena "Malla" Rudenschöld var hovfröken vid Gustav III:s hov, och tidigt förälskar hon sig i kungens nära vän, baron Gustav Mauritz Armfelt. Men som hovdam är hon i högsta grad en spelpjäs i politiken, och snart är hon tvungen att uppmuntra sin älskade att ingå konvenansäktenskap med den högadliga fröken de la Gardie, för karriärens och landets skull. I stället blir hon Armfelts älskarinna, eller snarare en av dem; träffar honom mer eller mindre öppet och föder hans barn, som dock dör.

När kungen dödas vid den berömda maskeradbalen och landet får en förmyndarregering under Reuterholm konspirerar Armfelt mot honom och Malla blir sin älskares agent. Hennes inblandning avslöjas och hon döms först till döden, men straffet mildras senare till schavottering. Efter att ha suttit på Långholmen som den första politiska fången flyttar hon utomlands men träffar fortfarande Armfelt, och han hjälper henne ekonomiskt.

Annons

Annons

Det hade kunnat bli en tragisk berättelse, men Åsa Karlin och Tess Paulsen gör den närmast till en komedi. De kastar sig snabbt mellan Mallas tid och vår egen, där de glatt diskuterar och godmodigt grälar kring varför de historiska gestalterna gör som de gör och hur det hela hade tett sig i dag - hade Malla kanske suttit som en tatuerad tonåring i dokusåpor och talat om sin "själsfrände"? De går ut och in i roller - scenen där Malla och Armfelts fru sjunger på en teaterscen, frun som fjäril och Malla som fjärilsfångare, är obetalbart rolig, likaså de båda skadeglada kärringarna som förtjust kommenterar Malla på schavotten.

Föreställningen är tät, fartfylld och sceniskt intensiv, och trots en del långa och tokroliga utvikningar tappar man inte bort grundfrågan: Vad är livslång kärlek? I dag ser vi gärna det långa äktenskapet som det enda uttrycket. Men för Malla och Armfelt var relationen livslång utan att de någonsin var gifta.

Av kärlekens plåga får Malla se en hel del, men endast en stark passion hade hållit gemenskapen vid liv och tack vare humorn i föreställningen lyfter skådespelarna fram det ljus som också måste ha funnits. 1100 av Mallas kärleksbrev till Armfelt har man hittat. Så alldeles inbillad var väl inte känslan.

Om dem som levt nära historiens kändisar berättas det sällan, i synnerhet när de är kvinnor. Ändå kan deras liv vara mer fascinerande än deras mer bemärkta närståendes. Sådana liv kan vi behöva se fler av.

Nästa lunchteater: "En folkmusikalisk shåw" den 24/10.

Tess Paulsen och Åsa Karlin som Magdalena Rudenschöld och hennes förtrogna syster, två av många roller som de går mellan.


Susanne Holmlund

susanne.holmlund@st.nu

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan