Annons

Annons

Annons

Annons

Ta efter Tjeckien och Slovakien – inte Jugoslavien

Ukraina mobiliserar och Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M), och USA, säger att Rysslands agerande på Krim strider mot folkrätten. För Ukrainas del är problemet att man inte har någon krigsmakt att tala om, och få tror på ett ingripande från väst, om inte Rysslands agerande skulle innebära ett blodbad.

Bildt och USA har rätt när de talar om folkrätten – som den tidigare tolkats. Men när Bildt säger att ett land inte har rätt att sätta in sin armé i ett annat land, så skulle det ha varit trovärdigare om han inte tidigare försvarat både USA:s invasion i Irak och Natos bombkrig i Kosovo. Bildts tal om Kosovo som ett undantag, legitimerar i själva verket Rysslands agerande på Krim.

Annons

Annons


Problemet i detta fall
är större än Putin. Från Ryssland rapporteras nu om små demonstrationer mot krig. Men det finns få som inte tar läget för den ryska befolkningen i Ukraina på allvar. Också i oppositionen mot Putin finns tyvärr rent destruktiva nationalistiska krafter. Inne i Ukraina handlar det om nationella motsättningar som förvärrats av den ukrainska nationalismen. Det provisoriska styret i Kiev som tog makten efter den folkvalde och nu avsatte presidenten Janukovitjs övervåld, började med att ta bort ryska som officiellt språk i de rysktalande delarna av landet. Det var absolut det sämsta tänkbara man kunde göra. Blind nationalism föder farliga idéer – och rädsla på båda sidor.


Risken för mer våld
, och i värsta fall krig i Ukraina, är uppenbar. Det bästa vore om landet kunde hållas samman och att omvärlden lät Ukraina slippa valet mellan EU och Ryssland. Man behöver kontakter åt båda håll, och Europa behöver ingen högre mur mot Ryssland. Om det inte går får vi hoppas att Ukraina följer Tjeckoslovakiens exempel – med en fredlig delning, snarare än Jugoslaviens blodiga sönderfall i nationalistiskt vanvett.


Svante Säwén

Annons

Annons

Till toppen av sidan