Annons

Annons

Annons

Minnesord Ivar Nordberg

Förre landshövdingen Ivar Nordberg, Trångsund, Huddinge, har avlidit i en ålder av 81 år. Närmast sörjande är hustrun Solveig.

Ivar Norberg växte upp i Njurunda, söder om Sundsvall, i ett samhälle som var präglat av sågverk och massaindustri, riksbekant som politiskt radikalt och präglat av bruksanda. Det blev träbranschen för Ivar som utbildade sig till byggnadssnickare. Sökte sig till SSU, det socialdemokratiska ungdomsförbundet. Redan som 19-åring utsågs han till ordförande för Medelpads SSU-distrikt 1952.

Därmed inleddes en osannolikt framgångsrik karriär för snickaren som fick lägga hammaren på hyllan. 1958 rekryterades han som ombudsman i Norrbottens partidistrikt. Redan 1961 fick den legendariske ordföranden i Byggnadsarbetarförbundet upp ögon för den talangfulle snickaren. Han flyttade ner till förbundets huvudkontor i Stockholm där han fick ansvaret för studie- och organisationsfrågorna. Där byggde han upp en framgångsrik ungdomsverksamhet. I den fackligt politiska samverkan med Socialdemokraterna fick Byggnads en mycket stark ställning.

Annons

Annons

1968 invaldes Ivar Nordberg i Riksdagen representerande Stockholms län. Arbetsmarknadspolitiken och de sociala frågorna låg honom närmast om hjärtat.

1985 utsågs Ivar Nordberg till ledare för den socialdemokratiska Riksdagsgruppen, ett uppdrag som han behöll fram till 1988. Hans breda politiska erfarenhet kom väl tillpass i den nya rollen. Hans ställning var stark och han var omtyckt i denna roll. Han var en tålmodig lyssnare men samtidigt en principfast beslutsfattare. Han var noga med att skapa goda relationer mellan Riksdagsgruppen, partiorganisationen och regeringskansliet. Han var alltid trofast mot sina grundvärderingar, men vann ändå respekt och fick vänner även i andra partier än det egna; gjorde man upp med honom visste man att det var en överenskommelse som hans parti skulle stå fast vid.

Efter valet 1988 utsågs han till industriminister i Ingvar Carlssons regering. Efter två år på dem posten tog han steget över till landshövdingeposten i Sörmland. 1996 tackade byggnadssnickaren från Njurunda för sig, lämnade de offentliga uppdragen och blev pensionär.

Ivars idrottsintresse var väl känt. Och Riksdagens egen idrottssammanslutning Helgeandspojkarna hade i honom en stark och aktiv supporter. När Ivar lämnat det aktiva livet i offentlighetens tjänst fick han mer tid för sin favorithobby, orientering. Under en lång följd av år var han en trogen deltagare i O-ringen, och hade som veteran fleråriga framskjutande placeringar. 2013 blev det sista tävlingsåret i skogen. Då deltog han i PRO:s Riksmästerskap i orientering och blev tvåa i åldersklassen H 80.

Annons

Annons

Vi som arbetade nära Ivar fick en trofast och pålitlig vän och kamrat som vi kunde luta oss mot i knepiga situationer, men också skratta tillsammans. Vi saknar en god kamrat men bär med oss många fina minnen från Ivar.

Ivar Nordberg.


Ingvar Carlsson


Bo Toresson


Sune Ahlén


Sven Dahlin


Björn Pettersson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan