Annons

Annons

Annons

Annons

Ishockey

Krönika: Utökning av serien – ren idioti

Är det rätt att damhockeyns högsta division Riksserien ska utökas likt SHL? Tydligen inte om vi ska tro Robert Holmbom.

Nästa säsong ska Riksserien utökas till tio lag från dagens åtta. I min värld går det beslutet inte ihop. Kvalitén i damhockeyns högsta serie är i dagsläget inte tillräcklig för ens åtta lag. Kolla på vårt lokala bidrags, Sundsvall Wildcats, säsongsinledning: två mål framåt på fyra matcher. Nykomlingen SDE Hockey har inte heller imponerat och har -18 i målskillnad på sina fyra inledande matcher.

Jag förstår att svenska ishockeyförbundets förhoppning är att sprida och lyfta damhockeyn på sikt. Men på det här sättet känns det konstlat och framtvingat. Det sker ändå en hel del intressanta satsningar kring damhockeyn i Sverige, en av dessa är bland annat Djurgården och Färjestads startat varsitt damlag. Där Färjestad tagit över Skåres damlag och Djurgården tog över det då nyligen degraderade Segeltorps spelarmaterial till stor del. Att få de stora föreningarna att engagera sig i damhockeyn är nog en del av grunden till framgång i framtiden. Just Djurgården, med bland andra de tidigare Wildcatsspelarna Isabell Lindström och Jennifer Berggren samt OS-målvakten Valentina Lizana Wallner, kommer att ta steget upp till Riksserien till våren. De har kvalitén redan nu för att hota de bättre lagen i serien, Djurgården slog bland annat AIK under försäsongen.

Annons

Annons

Men i dagens Riksserie finns redan två sladdlag, Wildcats och SDE, och risken är nog överhängande att det andra laget, förutom Djurgården, som tar klivet upp från ettan också kommer få det svårt. Men det är inte synen hos svenska ishockeyförbundet. Så här sade Mikael Lundström från tävlingsutskottet i början av sommaren:

”Vi anser att lagen underifrån har blivit bättre, att de håller en konkurrensmässig nivå med befintliga lag i Riksserien”

Något som inte alls visa sig stämma under säsongsinledningen. Problemet ligger i spelarbristen på damsidan och att kvalitetsspelarna gärna drar över Atlanten för spel i collegeligorna. Speciellt nu när OS är så pass långt bort. Svenska ishockeyförbundet borde i stället försöka hitta en lösning på att få spelare som till exempel Erica Udén Johansson att stanna kvar i serien och på så sätt växa mer organiskt.

Jag tror om det blir fler lag som den här säsongens Wildcats och SDE kommer det missgynna damishockeyn både på kort och lång sikt. Både genom att det inte är utvecklande att förlora/vinna med tvåsiffrigt, men även att det skadar Riksseriens varumärke och att serien får en oseriös stämpel hos gemene hockeyälskare som inte följer damhockeyn.


Robert Holmbom

060–197180
robert.holmbom@st.nu

Annons

Annons

Till toppen av sidan