Annons

Annons

Annons

Ånge

"Ånge är i särklass hårdast drabbad"

Utredningen av hur statliga arbetstillfällen har försvunnit från landsbygden visar att Ånge drabbats hårdare än alla andra.

Posten, Kriminalvården, SJ och som det verkar nu också Trafikverket.

Ja, ett efter ett så har företagen med statligt inflytande försvunnit från kommunen. En utveckling som föranledde ett direktiv till utvecklingsenheten att ringa runt till andra landsbygdskommuner då känslan varit att centraliseringsivern drabbat betydligt fler än Ånge.

– Tråkigt nog så visar det sig att ingen varit i närheten av att drabbas lika hårt som oss av de omkring 40 kommuner man varit i kontakt med. Vi har varit i särklass hårdast drabbade, säger kommunalråd Sten-Ove Danielsson.

Annons

Annons

Enligt kommunens beräkningar så har hittills över 200 jobb med statligt inflytande slitits bort från kommunen, och när nu Trafikverket verkar följa i samma fotspår så innebär det ytterligare ett 50-tal arbetstillfällen försvinner till mer tätbefolkade områden.

– Men det är inte bara jobb som det handlar om. Även mycket av servicen är på väg att försvinna från kommunen, konstaterar Sten-Ove Danielsson.

Bland annat nämner han Försäkringskassan som redan lämnat Ånge och en polisstation som inte har i närheten av den bemanning som varit utlovad.

– Sedan vet vi också att Arbetsförmedlingen kommer att stänga omkring hundra kontor, och då kan man rätt enkelt räkna ut att det blir Ånge eller Bräcke som ryker, säger kommunalrådet.

Exakt på vilket sätt som utredningsmaterialet ska användas i arbetet med att påvisa det som sker i kommunen är oklart, men ett första användningsområde blir redan i dag då resultatet kommer att överlämnas till civilminister Ardalan Shekarabi i samband med kommunalrådets besök i Stockholm.

– Man har fått fram väldigt mycket fakta som vi ska sammanställa och skriva ihop någonting kring, säger Sten-Ove Danielsson.

Annons


Micke Engström

0690-102 08
micke.engstrom@dagbladet.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan